Onderwerp zoeken?

Typ hier uw onderwerp in

Home > Kennisbank > Mbo > De Beroeps Opleidende Leerweg (BOL)

De Beroeps Opleidende Leerweg (BOL).

Wat leert je kind op een BOL opleiding? Hoe is de verdeling tussen school en stage? En wat moet je nog meer weten? Hier vind je de antwoorden op deze belangrijke vragen voor mbo-studenten.

Beroepsopleiding op school

De afkorting BOL staat voor Beroeps Opleidende Leerweg. Bij een BOL-opleiding krijgt je kind veel theorie op school en opdrachten om thuis mee aan de slag te gaan. Ook volgen studenten een korte stage om praktijkervaring op te doen. Bij een BOL opleiding ligt de nadruk dus op school.

Studielast

Een BOL-opleiding kost je kind minimaal 1600 uur per jaar. Deze uren worden verdeeld in onderwijsuren en stage uren. Dit staat in de Wet Educatie Beroepsonderwijs.

Begeleide onderwijsuren

Het grootste deel van de uren van de BOL-opleiding zit je kind op school. De uren op school heten officieel de begeleide onderwijsuren op school. Dit zijn de uren die je kind op school doorbrengt voor lessen en projecten. Hoeveel uren dat minimaal zijn hangt af van de opleiding:

  • entreeopleiding: minimaal 600 uur
  • 1 jarige mbo 2 of mbo 4 specialistenopleiding: minimaal 700 uur per jaar
  • 2 jarige mbo 2 of mbo 3 opleiding: minimaal 1250 uur in totaal, waarvan minimaal 700 in het eerste jaar
  • 3 jarige mbo 3 of mbo 4 opleiding: minimaal 1800 uur in totaal, waarvan minimaal 700 in het eerste jaar
  • 4 jarige mbo 4 opleiding: minimaal 2400 uren in totaal, waarvan minimaal 700 in het eerste jaar

Stage uren

Daarnaast loopt je kind ook een minimaal aantal uren stage. De stage uren heten officieel beroepspraktijkvorming. Tijdens deze uren maakt je kind kennis met de praktijk en leert je kind de schoolkennis toepassen in een werksituatie. Ook hier is de minimale hoeveelheid afhankelijk van de duur van de opleiding:

  • 1 jarige mbo 2 of mbo 4 specialistenopleiding: minimaal 250 uur per jaar
  • 2 jarige mbo 2 of mbo 3 opleiding: minimaal 450 uur in totaal
  • 3 jarige mbo 3 of mbo 4 opleiding: minimaal 900 uur in totaal
  • 4 jarige mbo 4 opleiding: minimaal 1200 uren in totaal

Keuze

Waarom zou je kind voor een BOL-opleiding kiezen? Het voordeel van een BOL-opleiding is dat de nadruk op theorie ligt. De student krijgt daardoor een goede theoretische basis die later in het werk uitstekend van pas komt. Daarnaast doet de student ook praktijkervaring op bij een organisatie naar keuze. Een BOL-opleiding is vooral geschikt als je kind verdieping wil en tegelijkertijd graag werkervaring opdoet.

Studiefinanciering

Studenten op een BOL-opleiding gaan vijf dagen per week naar school. Het is mogelijk dat je kind daarvoor gratis kan reizen met een ov-jaarkaart. Vanaf achttien jaar heeft je kind waarschijnlijk ook recht op studiefinanciering.

Overstappen

Wat als je kind de verkeerde keuze heeft gemaakt? En toch wil overstappen naar een BBL-opleiding? Dat kan, maar heeft soms wel gevolgen voor het stagebedrijf. In sommige gevallen kan de student blijven werken bij het stagebedrijf. In overleg met de opleider is het dan meestal wel mogelijk om over te stappen naar de BBL-variant. Vraag ernaar bij de mbo-instelling.

Gerelateerde onderwerpen

Dossier

Privé: Mbo

Ouders & Onderwijs is er voor alle ouders met kinderen in de schoolgaande leeftijd. Ouders kunnen bij ons terecht voor advies en antwoorden op hun vragen.

Lees meer
Dossier

Stage tijdens de mbo-opleiding

Tijdens de stage leert je kind hoe het is om straks te werken. Maar hoe zit het met afspraken?

Lees meer
Dossier

Regels rondom werktijden stage

Als je kind gaat stagelopen zijn er een paar regels rondom werktijden waar alle partijen zich aan moet houden.

Lees meer
Dossier

Stagediscriminatie

Het mag niet, maar helaas gebeurt het wel: stagediscriminatie.

Lees meer

Neem contact met ons op

We helpen u graag met al uw vragen.