Onderwerp zoeken?

Typ hier uw onderwerp in

Home > Kennisbank > Mbo > Stagediscriminatie

Stagediscriminatie.

Het mag niet, maar helaas gebeurt het wel: stagediscriminatie. Mbo-studenten hebben er niet zelden mee te maken. Wanneer is er sprake van stagediscriminatie? En wat kun je ertegen doen? Dat vertellen we je.

Wat is stagediscriminatie?

Er is sprake van stagediscriminatie als je kind niet wordt aangenomen voor een stageplek vanwege bijvoorbeeld culturele achtergrond, gender of leeftijd. Je dochter krijgt bijvoorbeeld te horen krijgt dat het stagebedrijf geen vrouwen met hoofddoek aanneemt, of  je homoseksuele zoon hoort tijdens een gesprek dat er geen plek is voor homo’s. Stagediscriminatie heeft een grote emotionele impact op studenten en dat mag niet.  

Wat zegt de wet?

Volgens de Algemene wet gelijke behandeling is het verboden om mensen op basis van culturele achtergrond, gender of leeftijd uit te sluiten. Het aanvoeren van bewijs is alleen vaak lastig, want in veel gevallen is het moeilijk om te achterhalen waar en bij wie de afwijzing vandaan komt. 

Wat kun je doen?

Als je kind te maken heeft met stagediscriminatie is het belangrijk dat je te werk gaat volgens een aantal stappen.  

  • Probeer als dat mogelijk is bewijs te verzamelen. 
  • Het is belangrijk is dat je kind het meldt op de mbo-school. Denk daarbij aan een praktijkbegeleider of stagebegeleider. Wil je kind daar liever niet aankloppen? Dan is de vertrouwenspersoon een optie.  
  • Laat je kind een melding doen op de website discriminatie.nl. Via deze melding komt je kind in contact met een antidiscriminatiebureau bij jou in de buurt. Daar kan je kind persoonlijk advies krijgen. Mogelijk kan het bureau bemiddelen met de persoon of organisatie die heeft gediscrimineerd.  
  • Je kind kan aangifte doen bij de politie. Het antidiscriminatiebureau kan daarbij helpen. 
  • Laat je kind melding doen bij Het College voor de Rechten van de Mens. Ook hierbij kan het antidiscriminatiebureau helpen.  
  • Doe een melding bij het Meldpunt Stagediscriminatie. Dan wordt de situatie onderzocht en kan het leerbedrijf een sanctie opgelegd krijgen.  

Manifest stagediscriminatie

Hogescholen, universiteiten, de ministeries van OCW en SZW, studentenorganisaties en werkgevers ondertekenden in de zomer van 2022 een Manifest om iets aan stagediscriminatie te doen. Het doel is dat elke student gelijke kansen moet hebben op een stageplek. En dat het maatschappelijk bewustzijn hierover wordt vergroot. In de praktijk worden daarvoor bijvoorbeeld trainingen ingezet voor studenten, onderwijspersoneel en werkgevers. 

Gerelateerde onderwerpen

Dossier

Geweigerd op het mbo, wat nu?

Soms wordt een kind geweigerd voor een mbo-opleiding. Wat zijn de regels?

Lees meer
Dossier

Soorten en niveaus mbo-opleidingen

Het middelbaar beroepsonderwijs biedt een breed aanbod van opleidingen op verschillende niveaus.

Lees meer
Dossier

Klacht over een mbo-opleiding

Heb je een klacht over de mbo-opleiding van je kind? Lees wat je kunt doen.

Lees meer
Dossier

Stage tijdens de mbo-opleiding

Tijdens de stage leert je kind hoe het is om straks te werken. Maar hoe zit het met afspraken?

Lees meer

Neem contact met ons op

We helpen u graag met al uw vragen.