Onderwerp zoeken?

Typ hier uw onderwerp in

Home > Kennisbank > Mbo > Klacht over een mbo-opleiding

Klacht over een mbo-opleiding.

Het kan gebeuren dat je klachten hebt over de mbo-opleiding van je kind. Waar kun je terecht? En wie kan je verder helpen? Dat lees je in dit artikel.

Klachten: waar kun je terecht?

Probeer altijd eerst om je kind de klacht zelf op te laten pakken. Gaat de klacht over de school? Dan kan je kind in eerste instantie terecht bij de mentor, stagebegeleider of opleidingscoördinator. Lost dat niets op? Dan kan je kind naar de directie stappen. Zoek in het beleid van de mbo-school naar een klachtenregeling. Soms kan je kind terecht bij een interne of externe klachtencommissie.

  • Gaat de klacht over examens? Dan kan een onafhankelijke commissie de beslissing toetsen. De contactgegevens vind je in de onderwijs en examenregeling (OER) van de opleiding.
  • Gaat de klacht over de stageplek of het leerwerkbedrijf? Dan kan je kind ook nog terecht bij de SBB (Samenwerking Beroeps en Bedrijfsleven).
  • Je kind kan ook altijd terecht bij studentenorganisatie JOB MBO.

Neem contact met ons op

Het indienen van een klacht is voor veel ouders en studenten een ingewikkeld proces, waar vaak veel bij komt kijken. Ons adviespunt kan je hierbij adviseren en wegwijs maken. Voor juridisch advies op maat, neem contact op met het juridisch loket of een juridisch adviseur.

Regels gaan veranderen

Er is recent een nieuw wetsvoorstel goedgekeurd. Daarin staat dat de rechten van mbo-studenten rondom schorsing en verwijdering worden opgenomen in de wet. Studenten mogen straks voor een maximumperiode van één week worden geschorst. Bij verwijdering krijgt de student altijd de kans om gehoord te worden. En op het gebied van passend onderwijs wordt duidelijker dat alle studenten met een handicap of chronische ziekte recht hebben op ondersteuningsafspraken. Ook kunnen studenten straks op een laagdrempelige manier bezwaar maken tegen beslissingen van de school. Dit betekent dat studenten straks bij één plek binnen hun school terecht kunnen als zij bezwaar willen maken tegen een beslissing. Een onafhankelijke commissie kijkt hier vervolgens naar en geeft een advies aan de instelling over hoe om te gaan met de situatie. Mochten studenten hiertegen in beroep willen gaan, dan krijgen zij hier een laagdrempelige manier toe aangeboden bij de Raad van State. Het wetsvoorstel is bedoeld om mbo-studenten een betere rechtspositie en betere rechtsbescherming te geven. Het staat nog niet vast wanneer deze regels precies ingaan.

Gerelateerde onderwerpen

Dossier

Stage tijdens de mbo-opleiding

Tijdens de stage leert je kind hoe het is om straks te werken. Maar hoe zit het met afspraken?

Lees meer
Dossier

Regels rondom werktijden en stage

Als je kind gaat stagelopen zijn er een paar regels rondom werktijden waar alle partijen zich aan moet houden.

Lees meer
Dossier

Stagediscriminatie

Het mag niet, maar helaas gebeurt het wel: stagediscriminatie.

Lees meer
Dossier

Mbo-opleiding kiezen: tips voor ouders

Hoe kies je een mbo-opleiding? We laten het zien.

Lees meer

Neem contact met ons op

We helpen u graag met al uw vragen.