Onderwerp zoeken?

Typ hier uw onderwerp in

Home > Kennisbank > Mbo > Mbo-opleiding kiezen: tips voor ouders

Mbo-opleiding kiezen: tips voor ouders.

Bij het kiezen van een mbo-opleiding kan jouw kind zeker wat hulp gebruiken. Maar hoe help je je kind bij het kiezen van een mbo-opleiding? En waar moet je op letten bij een open dag? Wij geven je zes tips.

1. Begin op tijd met oriënteren

Sommige kinderen weten al op jonge leeftijd wat ze later voor werk willen gaan doen. Veel anderen komen er pas later achter. Om ervoor te zorgen dat je kind de opleidingskeuze zo goed mogelijk maakt, is het daarom belangrijk dat jullie op tijd beginnen met oriënteren. Het liefst begin je al vanaf leerjaar 3 in het vmbo. Zo heb je genoeg tijd om alle mogelijkheden te bekijken en meerdere open dagen te bezoeken. Praat met je kind en vraag bijvoorbeeld wat voor vakken die leuk vindt op school. Praat vervolgens met de decaan en de mentor over je kind. Zij geven je weer nieuwe inzichten en maken dit keuzetraject ieder jaar mee.

2. Kijk naar de talen en interesses van je kind

Inspelen op de talenten en interesses van je kind is belangrijk bij het maken van een studiekeuze. Zo komt je kind ergens terecht waar die past. Aan de hand van vragen als: ‘wat vindt mijn kind leuk?’ en: ‘waar is mijn kind goed in?’ krijg je een goed beeld en kun je aan de slag met het selecteren van één of meerdere vakgebieden. Vraag je kind ook of die liever leert door bij een bedrijf aan de slag te gaan, of juist door op school te leren. Daarmee kun je bepalen of je kind een BOL- of een BBL-opleiding wil volgen.

3. Selecteer één of meerdere vakgebieden

Misschien weet je kind al binnen welke vakgebieden die een opleiding wil doen. Misschien lukt het wat minder makkelijk om de talenten en interesses te koppelen aan een specifiek vakgebied. Hoe dan ook is het zinvol om een studiekeuzetest te doen. Dat kost weinig tijd en levert soms interessante inzichten op. Een keuzetest laat zien welke domeinen of sectoren bij de interesses en talenten van je kind passen. Daarnaast is het verstandig om je in te lezen in de verschillende studies.

4. Onderzoek de randvoorwaarden

Bij het kiezen van een geschikte studie kijk je ook verder dan de interesses en talenten van je kind. Bekijk bijvoorbeeld ook het toekomstperspectief van de verschillende opleidingen. Is er (veel) werk te vinden in die sector? En zijn er eigenlijk aanvullende voorwaarden voor de toelating? Door dit vooraf te bekijken, kom je niet voor (vervelende) verrassingen te staan als het keuzemoment daar is.

5. Bezoek samen open dagen

Ga met je kind mee naar open dagen. Samen krijg je namelijk een completer beeld: jij ziet dingen die je kind niet ziet en andersom. Zo stel jij misschien eerder vragen over de kosten van de opleiding of welke intakeactiviteiten er worden verwacht en let je kind meer op de sfeer en inhoud van de opleiding. Achteraf evalueren jullie samen wat je kind van de opleidingen én scholen vond en maken jullie op basis daarvan een keuze.

6. Meld je kind op tijd aan

Het is bijna zover! Je kind heeft een weloverwogen keuze gemaakt, nu is het tijd voor de aanmelding. Maar wat is op tijd? In ieder geval vóór 1 april. Dan heeft je kind namelijk recht op toelating. Eerder aanmelden kan natuurlijk ook. Bij populaire opleidingen is dat zelfs aan te raden, omdat de opleiding anders al vol zit. Let goed op: sommige opleidingen hebben een andere aanmeldtermijn of numerus fixus. Dat moet bij aanmelding duidelijk zijn. Schrijft je kind zich pas later in? Dan mag de mbo-school je kind weigeren.

Gerelateerde onderwerpen

Dossier

Stage tijdens de mbo-opleiding

Tijdens de stage leert je kind hoe het is om straks te werken. Maar hoe zit het met afspraken?

Lees meer
Dossier

Regels rondom werktijden en stage

Als je kind gaat stagelopen zijn er een paar regels rondom werktijden waar alle partijen zich aan moet houden.

Lees meer
Dossier

Stagediscriminatie

Het mag niet, maar helaas gebeurt het wel: stagediscriminatie.

Lees meer
Dossier

Pesten op het mbo

Pesten gebeurt helaas overal, ook op het mbo. Wat is eraan te doen?

Lees meer

Neem contact met ons op

We helpen u graag met al uw vragen.