Onderwerp zoeken?

Typ hier uw onderwerp in

Home > Kennisbank > Mbo > Geweigerd op het mbo, wat nu?

Geweigerd op het mbo, wat nu?.

Soms wordt een kind geweigerd voor een mbo-opleiding. Dit kan niet zomaar. Wat zijn de regels? En wat kun je doen als je het er niet mee eens bent? Dat leggen we hier uit.

Geldige redenen voor weigering

Als je kind een mbo-opleiding gaat doen, kan het voorkomen dat de school je kind weigert. Mag dat? Nee, maar er zijn wel een paar uitzonderingen:

  • Je kind voldoet niet aan aanvullende eisen. Bij sommige opleidingen kunnen namelijk nadere opleidingseisen gevraagd worden. Het gaat dan om bepaalde schoolvakken die noodzakelijk zijn voor een opleiding. Zo kan bijvoorbeeld in de sector techniek een diploma met wiskunde, of natuurkunde en scheikunde verplicht zijn. Naast een diploma kan het ook gaan om specifieke vaardigheden of eigenschappen die noodzakelijk zijn voor een beroep. Je kunt dan denken aan bepaalde kunstopleidingen.
  • Er zijn meer aanmeldingen dan opleidingsplaatsen. Dan mag een opleiding loten of studenten plaatsen in volgorde van aanmelding. Op de website van de opleiding staat hoeveel plekken de opleiding heeft. Daar vind je ook wat er gebeurt als er te veel aanmeldingen zijn.
  • Je kind heeft niet deelgenomen aan een verplichte intake-activiteit.
  • Een student heeft zich na 1 april ingeschreven. De school mag dan ook selecteren op bijvoorbeeld cijfers of motivatie.
  • Je kind heeft drie keer een negatief bindend studieadvies gekregen op een mbo-opleiding, of volgt al zes jaar mbo-opleidingen zonder een diploma te halen.
  • Je kind onderschrijft de geloofsovertuiging van de mbo-school niet. Opleidingen met een geloofsovertuiging mogen de student dan weigeren.
  • Als je kind vanwege zijn beperking geen diploma kan halen, of het beroep niet uit kan oefenen. De school moet dit goed kunnen onderbouwen en op papier zetten. Ze zoeken dan met je kind naar een geschikte andere opleiding.

Als je het niet eens bent met weigering

Weigert de mbo-school je kind om een andere reden dan hierboven? Of ben je het er om een andere reden niet mee eens? Dan kun je de volgende stappen zetten:

Gerelateerde onderwerpen

Dossier

Stage tijdens de mbo-opleiding

Tijdens de stage leert je kind hoe het is om straks te werken. Maar hoe zit het met afspraken?

Lees meer
Dossier

Regels rondom werktijden stage

Als je kind gaat stagelopen zijn er een paar regels rondom werktijden waar alle partijen zich aan moet houden.

Lees meer
Dossier

Stagediscriminatie

Het mag niet, maar helaas gebeurt het wel: stagediscriminatie.

Lees meer
Dossier

Mbo-opleiding kiezen: tips voor ouders

Hoe kies je een mbo-opleiding? We laten het zien.

Lees meer

Neem contact met ons op

We helpen u graag met al uw vragen.