Onderwerp zoeken?

Typ hier uw onderwerp in

Home > Kennisbank > Passend onderwijs > Hulp voor ouders > Onafhankelijke clientondersteuning

Onafhankelijke clientondersteuning.

Ouders die zaken moeten regelen op het gebied van wonen, werken, onderwijs, zorg zien soms door de bomen het bos niet meer. Zij kunnen de hulp inschakelen van een onafhankelijke clientondersteuner.
De onafhankelijke clientondersteuner kan helpen bij het organiseren van de zorg op school of het opstellen van een familiegroepsplan. Ook kan de clientondersteuner helpen bij het voeren van gesprekken met hulpverleners of gemeente.

Verplichting van de gemeente

Uw gemeente heeft de plicht cliëntondersteuning in te kopen. Het kunnen beroepskrachten zijn, geschoolde of getrainde vrijwil­ligers, en/of ervaringsdeskundigen. Cliëntondersteuners geven informatie, advies en algemene ondersteuning op het gebied van zorg, wonen, werk, inkomen en onderwijs. Zij hebben kennis van wettelijke kaders of weten waar deze kennis in hun netwerk te vinden is. Zij helpen u antwoorden te vinden op uiteenlopende vragen, en verwijzen door naar een beroepskracht als uw ondersteuningsvraag hun kennis te boven gaat.

Onafhankelijk

Onafhankelijk betekent dat de clientondersteuner uw belangen kan behartigen en vertrouwelijk met informatie kan omgaan. De clientondersteuner wordt niet beïnvloed door financiële of andere belangen en is geen onderdeel van de hulpverlening in uw gezin. Als u het idee heeft dat de clientondersteuner in uw situatie niet onafhankelijk kan zijn dan kunt u om een ander vragen.

Iedere gemeente moet dit dus regelen, al ziet het er per gemeente wel anders uit. U kunt bij uw gemeente vragen hoe u de onafhankelijke clientondersteuner kunt bereiken. Elke gemeente moet daar een antwoord op hebben.

Informatie

Het Nederlands Jeugd Instituut heeft samen met andere partijen (waaronder ook UW Ouderplatform) een folder gemaakt waarmee ze uitleg geven over de onafhankelijke clientondersteuning. Ook hebben zij een checklist gemaakt waarmee u als ouder kunt kijken of het in uw gemeente al goed geregeld is en wat u kunt doen als dat nog niet het geval is.

Gerelateerde onderwerpen

Dossier

Leerlingenvervoer

Leerlingenvervoer is vervoer aan leerlingen die niet zelfstandig naar school kunnen. Bijvoorbeeld door ziekte, een handicap of gedragsproblemen.

Lees meer
Dossier

Passend onderwijs: waar kunt u terecht?

Bij vragen over de ondersteuning van kinderen op school kunnen ouders op verschillende plekken terecht.

Lees meer

Neem contact met ons op

Het adviespunt is bereikbaar voor al uw vragen.