Home > Nieuws > Kennisbank > Schoolkosten en ouderbijdrage > Geldproblemen? Dit is wat je kunt doen

Geldproblemen? Dit is wat je kunt doen.

14 december 2022 Nieuws

In Nederland leven nog steeds gezinnen in armoede. En door de hoge energiekosten en de enorme inflatie hebben steeds meer ouders moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Ook op scholen is dit te merken. Er zijn kinderen met lege broodtrommels en kinderen die alleen op school warm kunnen douchen. Wat kun je als ouder doen in deze situatie? Wat doen scholen? En waar kun je als ouder terecht voor hulp en advies? Dat lees je hier.

Waar kun je terecht voor hulp en advies? 

Er zijn veel organisaties die ouders met geldproblemen helpen. Heel fijn, maar het kan er ook voor zorgen dat het onduidelijk is bij wie je nou met wat terecht kunt. Daarom hebben wij een overzicht voor je gemaakt over waar je terecht kunt voor hulp bij school gerelateerde kosten. En lees je waar je verder terecht kunt voor hulp. 

Ouders & Onderwijs luistert 

Heb je het financieel moeilijk? Dan kan het lastig zijn om daarover te praten. Bij ons kun je anoniem terecht met je vraag over alle vragen die te maken hebben met het onderwijs aan je kind.  Ook kun je bij ons terecht voor een luisterend oor of informatie over waar je terecht kunt voor hulp. Hoe meer wij horen en weten, hoe beter wij voor ouders kunnen opkomen. 

Scholen helpen ouders met geldproblemen 

Scholen kennen hun ouders en weten meestal goed wat er speelt. Er zijn daarom scholen die dit jaar geen vrijwillige ouderbijdrage vragen, aan ouders en leerlingen laten weten dat ze op school kunnen douchen of extra brood beschikbaar stellen voor de lunch. Ook het ministerie van onderwijs biedt hulp. Zij bieden 500 scholen met een groot aantal kwetsbare leerlingen een gratis schoolontbijt. Daarnaast moet er ook een structurele oplossing komen. 

Vrijwillige ouderbijdrage en schoolkosten, wat kan je? 

Naar school gaan brengt voor veel ouders kosten met zich mee. Bijvoorbeeld voor een rekenmachine, laptop, agenda en pennen. Daarnaast wordt door veel scholen ook een vrijwillige bijdrage van ouders gevraagd. Van dit geld organiseert de school leuke dingen voor leerlingen, zoals een schoolreis of kerstfeest. Helaas is het niet altijd duidelijk dat deze bijdrage écht vrijwillig is. Het is goed om te weten dat de betaling van de vrijwillige ouderbijdrage geen consequenties voor je kind mag hebben, op wat voor manier dan ook.  

Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.