Home > Nieuws > Kennisbank > Examens > 10 tips voor ouders met kinderen die examen gaan doen

10 tips voor ouders met kinderen die examen gaan doen.

24 april 2024 Nieuws

Je kind moet het doen, maar toch lopen de spanningen ongetwijfeld ook bij jou op. De examens kunnen ook voor jou veel vragen oproepen. Zoals hoe je je kind zo goed mogelijk kunt ondersteunen in de voorbereiding. Als antwoord op die vraag, geven we tien tips voor ouders met kinderen die examens gaan doen.

1.          Maak samen een planning: Maak samen met je kind een realistische planning. Verdeel de tijd in de komende weken over verschillende examens en laat je kind regelmatige pauzes in plannen. Overleg hoe je je kind kan helpen bij het houden aan de planning.
2.          Oefen met oude examenvragen: Zoek oude examenvragen op in bijvoorbeeld examenbundels en moedig je kind aan om hiermee te oefenen.
3.          Zorg voor gezonde snacks: Zorg voor gezonde snacks en drankjes tijdens het studeren, zoals fruit, noten en water. Dit kan helpen om de energie op peil te houden en de concentratie te verbeteren.

4.          Moedig aan om actief te studeren: Stimuleer je kind om actief te studeren door bijvoorbeeld de stof hardop te lezen, te discussiëren over de onderwerpen met jou of klasgenoten, of door mindmaps te maken.
5.          Bied praktische ondersteuning: Bied praktische ondersteuning aan je kind, zoals het halen van boeken uit de bibliotheek, het printen van studiemateriaal of het helpen bij het vinden van informatie of extra uitleg online.
6.          Zorg voor ontspanning: Plan ook ontspannende activiteiten in, kijk samen een film of maak een wandeling. Dit kan helpen om eventuele stress te verminderen en de batterijen op te laden.
7.          Creëer een examen-routine: Help je kind om een examen-routine op de dag van de examens te creëren, inclusief een checklist van benodigdheden voor alle examens.
8.          Blijf positief en ondersteunend: Geef je kind het vertrouwen dat ze het goed doen en moedig aan dit vol te houden, ook al is er een examen naar het gevoel van je kind niet zo goed gegaan.
9.          Zorg voor voldoende slaap: Moedig je kind aan om voldoende slaap te krijgen, vooral in de dagen voorafgaand aan de examens. Voldoende rust helpt om de concentratie te verbeteren, wat natuurlijk essentieel is voor een goed resultaat tijdens de examens.
10.        Vier het afsluiten van elk examen samen met je kind: Haal wat lekkers in huis, sta stil bij de prestatie die je kind die dag heeft geleverd, ongeacht of het resultaat.

Meer vragen?

Heb je meer vragen? Volg dan de Facebook Livesessie van Ouders & Onderwijs op 13 mei om 19:30 uur. Daarin worden belangrijke vragen over de (voorbereiding) van de examens beantwoord en kun je zelf je vragen stellen. Meld je hieronder aan voor het Facebook event.

Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.