Onderwerp zoeken?

Typ hier uw onderwerp in

Home > Nieuws > Ouders tegen aanpassen schoolvakanties

Ouders tegen aanpassen schoolvakanties.

10 mei 2022 Nieuws
Inclusief onderwijs

De meeste ouders zien liever geen aanpassingen van de schoolvakanties. Bijna driekwart wil geen langere kerstvakantie en kortere zomervakantie. Het blijkt uit een onderzoek van Ouders & Onderwijs onder ruim 12.000 ouders.

Tijdens de coronaperiode waren er vooral schoolsluitingen in de wintermaanden. Het is de verwachting dat de coronabesmettingen in die maanden weer gaan toenemen. Het ministerie wilde daarom van ouders weten of zij vinden dat  de schoolvakanties moeten worden aangepast, zodat leerlingen zo min mogelijk lessen missen.

Inkorten zomervakantie

Een mogelijkheid daarvoor is het verlengen van de kerstvakantie en het inkorten van de zomervakantie. De kerstvakantie duurt dan drie weken in plaats van twee, de zomervakantie vijf weken in plaats van zes. 74 procent van de ouders kan zich daar niet in vinden. Daartegenover staat 19 procent die het wel een goed idee vindt.

Leraren

Overigens zijn ook de leraren niet enthousiast over het plan. De Algemene Onderwijsbond (AoB) legde het plan voor aan 22.000 leden en ook zij waren voor driekwart tegen, terwijl maar 16 procent voor was.

Duidelijk signaal

Omdat het veranderen van de schoolvakanties een drastisch besluit is, wilde het kabinet van verschillende partijen weten hoe zij erover denken. Ouders hebben in ieder geval een duidelijk signaal afgegeven en Ouders & Onderwijs neemt dit zeker mee in de overleggen met het ministerie.

Over het onderzoek

Ouders & Onderwijs voerde het onderzoek uit onder ouders met kinderen op een basisschool, middelbare school en mbo-instelling. Meer weten? Om het complete onderzoek te lezen kun je de rapportage raadplegen.

Landelijk Ouderpanel

Wil jij ook je mening geven over het onderwijs en de school van jouw kind? Dat kan in ons Landelijk Ouderpanel. De onderzoeken zijn online, afgestemd op jouw persoonlijke situatie en makkelijk en snel in te vullen. Doe mee!

Gerelateerde onderwerpen

Blog: Een fijne vakantie allemaal! Maar niet voor deze kinderen

Tegen de zomer heerst op de meeste scholen een gezellige sfeer met de zomer in het vooruitzicht. Maar veel kinderen en ouders zijn de wanhoop nabij en brengen de zomer in onzekerheid door. Zij weten namelijk nog niet op welke school hun kind na de zomer terecht kan. Omdat ze geen school kunnen vinden die bereid is hun kind een kans te geven of simpelweg omdat er nergens plek is.

Lees meer

Vakantie en vrije dagen

De meeste vakanties worden door de overheid vastgesteld. Scholen hebben daarnaast de vrijheid om zelf vakantie en roostervrije dagen in te delen.

Lees meer
Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.