Home > Nieuws > Nieuws > Initiatiefnota ‘Onderwijs met ouders’ gepresenteerd door CDA en SGP

Initiatiefnota ‘Onderwijs met ouders’ gepresenteerd door CDA en SGP.

1 november 2023 Nieuws

Het CDA en de SGP presenteerden maandag 30 oktober de initiatiefnota 'Onderwijs met Ouders’. De nota heeft als doel ouderbetrokkenheid weer prominent op de politieke en maatschappelijke agenda te krijgen.

De initiatiefnota, gepresenteerd door René Peters (CDA) en Roelof Bisschop (SGP), is het resultaat van gesprekken met diverse betrokken partijen, waaronder Ouders & Onderwijs.  De twee vertrekkende Kamerleden spraken met scholen, belanghebbenden en instanties zoals VOS/ABB, de PO- en VO-raad, de Reformatorische Oudervereniging, en profielorganisaties zoals Verus, VGS, en VOO.

Luister de podcast

De gesprekken tussen René Peters met verschillende belanghebbenden zijn opgenomen als podcast. Het gesprek met Lobke Vlaming, directeur Ouders en Onderwijs, luister je hier. Daarnaast wordt dagelijks een nieuwe aflevering gepubliceerd op het kanaal van René Peters. In totaal zijn er 10 afleveringen opgenomen.

Minder ouderbetrokkenheid

Lobke Vlaming benadrukt het belang van ouderbetrokkenheid in het onderwijs. In het gesprek met René Peters legt Vlaming uit: ‘Vroeger hadden ouders een specifieke rol in het bestuur en waren mede-eigenaren van het onderwijs. In de praktijk is deze betrokkenheid nu minder gebruikelijk, deels als gevolg van schaalvergroting en de professionalisering die we nastreefden, maar dit heeft ook negatieve gevolgen gehad. Het leiden tot een grotere afstand tussen het niveau van de klas – de leraren, ouders en kinderen – en het niveau van het bestuur. Hierdoor is de betrokkenheid afgenomen.’

Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.