Home > Nieuws > Nieuws > Kabinet wil sluiten scholen voorkomen, maar sluit het niet uit.

Kabinet wil sluiten scholen voorkomen, maar sluit het niet uit..

2 december 2021 Nieuws
debat passend onderwijs

Tijdens het debat in de tweede Kamer over de coronamaatregelen maakte minister Arie Slob gisteren duidelijk dat het kabinet wil voorkomen dat de scholen eerder dicht moeten. Echter, gezien de hoge besmettingscijfers kan hij het ook niet helemaal uitsluiten. Op 14 december wordt de situatie opnieuw beoordeeld. Naast Slob waren ook minister-president Rutte en minister De Jonge aanwezig bij het debat.

Week langer kerstvakantie

In het 131e OMT-advies werd geadviseerd om de kerstvakantie een week eerder te laten beginnen, waardoor er een extra week vakantie zou zijn en de scholen een extra week dicht zijn. Het kabinet heeft deze maatregel niet overgenomen. Onder andere de VVD en D66 vroegen gisteren of dit toch niet een goede maatregel zou zijn. Slob gaf in het debat aan dat het kabinet wil voorkomen dat scholen dicht moeten en dat er daarom extra maatregelen zijn genomen zoals het advies om mondkapjes te dragen en te zelftesten vanaf groep 6 op de basisschool. Het advies om leerlingen en onderwijspersoneel twee keer per week een zelftest uit te laten voeren geldt ook voor het mbo en voortgezet onderwijs. Op onze website staat meer informatie over zelftesten.

Niet van tafel

De maatregel is volgens de minister echter niet van tafel. Mochten de besmettingscijfers te weinig dalen, kan de kerstvakantie alsnog met een week worden verlengd. De Kamer wil dat daar zo snel mogelijk duidelijkheid over komt voor ouders en scholen. Het moment dat daar voorlopig voor staat is 14 december, dan wordt de situatie opnieuw beoordeeld. Een motie van Paternotte (D66) en Omtzigt (Lid Omtzigt) vraagt de regering om het OMT eerder te vragen of een week scholensluiting noodzakelijk is. Bij voorkeur uiterlijk in de week van 6 tot 10 december. Westerveld (GroenLinks) diende een motie in met het verzoek zo snel mogelijk duidelijkheid te geven over de kerstvakantie. De Tweede Kamer heeft deze twee moties aangenomen, dus moet het kabinet daarmee aan de slag.

Testen

Alle scholen krijgen vanaf maandag zelftesten geleverd. Dat is een levering voor twee weken. Nog voor de kerstvakantie worden er nieuwe testen geleverd, zodat er ook voor in het nieuwe jaar voldoende testen zijn. Scholen hebben op 1 december alle bijbehorende informatie ontvangen, waar ook handreikingen en voorbeeldbrieven voor ouders bijzitten.

Ventilatie

De minister gaf aan dat op veel scholen de ventilatie inmiddels op orde is, maar dat er ook scholen zijn waar het nog niet op orde is. Daar is geld voor beschikbaar gesteld. Om goed voorbereid te zijn op de volgende winter, hebben de Kamerleden Paternotte (D66) en Kuiken (PvdA) een motie ingediend waarin het kabinet wordt verzocht om zo veel mogelijk onderwijsinstellingen te voorzien van goede ventilatiesystemen en CO2-meters in elke klas. Ook deze motie is aangenomen.

Gerelateerde onderwerpen

Tweede Kamer en ministers in debat over onderwijsbegroting

Vorige week debatteerde de Tweede Kamer met onderwijsministers Slob en Van Engelshoven over de begroting voor 2022. De verschillende partijen in de Kamer reageren op de plannen en doen zelf voorstellen. Door de demissionaire status van het kabinet bevat de begroting geen opvallende plannen, anders dan de aangekondigde miljarden uit het Nationaal Programma Onderwijs

Lees meer

Meer informatie

Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.