Onderwerp zoeken?

Typ hier uw onderwerp in

Home > Nieuws > Kinderen met loopneus kunnen gewoon naar school

Kinderen met loopneus kunnen gewoon naar school.

21 september 2020 Nieuws
kinderen met loopneus

Kinderen tot en met 12 jaar hoeven zich bij klachten niet langer te laten testen en kunnen met een loopneus gewoon naar school. Dat maakte het kabinet afgelopen week bekend tijdens een ingelaste persconferentie.

“Als ze verkouden zijn, mogen ze gewoon naar school”, zei minister Hugo de Jonge. Bij een snotneus wordt aangeraden het kind naar school te sturen, maar bij koorts of andere coronaklachten niet. Ook als bij een huisgenoot corona vastgesteld is, moet het kind thuisblijven. Vooral ook als die huisgenoot koorts of last van benauwdheid heeft.

Testen

Kinderen die op de basisschool zitten hoeven niet getest te worden als ze klachten hebben die passen bij corona. Alleen als het kind erg ziek is wordt geadviseerd contact op te nemen met de huisarts, zodat die kan besluiten of een test noodzakelijk is. Het kabinet hoopt dat de drukte in de teststraten de komende tijd afneemt. Door de drukte bleek het de afgelopen week telefonisch en digitaal bijna onmogelijk om een test in te plannen.

De regels samengevat

Basisschool NIET naar school bij:

  • meer dan incidenteel hoesten
  • koorts
  • benauwdheid
  • contact met COVID-patiënt
  • koorts bij iemand in het huishouden

Basisschool WEL naar school bij:

  • verkoudheid/snotneus

Testen alleen als de patiënt:

  • contact heeft gehad met een COVID-patiënt
  • ernstig ziek is
  • van een arts dat advies heeft gekregen

Op de middelbare school gelden dezelfde regels als voor volwassenen. Dus bij corona-gerelateerde klachten (inclusief neusverkouden) thuisblijven en laten testen.

Verspreiding

Voorheen was het de bedoeling dat alle kinderen vanaf 6 jaar zich lieten testen als ze klachten hadden en thuisbleven in afwachting van de uitslag. Dat geldt dus niet langer. Volgens De Jonge kan dat, omdat gebleken is dat kinderen nauwelijks bijdragen aan de verspreiding van het virus.

Kritiek

Onder basisschoolpersoneel is er veel discussie over het besluit. Op sociale media was het onderwerp #snotneusbesluit enige tijd trending en komt nog steeds veel kritiek voorbij. In dagblad Trouw van maandag zegt basisschooldirecteur Eva Naaijkens van de Alan Turingschool in Amsterdam: “Het ging toch juist om aanscherping van de maatregelen? En dan kondigen ze ineen een versoepeling aan. In onze app-groep van leerkrachten begonnen collega’s meteen vragen te stellen over hun eigen gezondheid.” De PO-Raad reageerde daarentegen tevreden. “De continuïteit van het onderwijs is op deze manier beter gewaarborgd en daar zijn we blij mee”, liet een woordvoerder aan de krant weten.

Meer informatie

De antwoorden op veelgestelde vragen over corona staan in onze FAQ. Deze is weer helemaal bijgewerkt. Heeft u nog vragen? Bel op werkdagen met naar ons adviespunt op 088-6050101.

 

Gerelateerde onderwerpen

Contact

Ouders & Onderwijs is er voor alle ouders met kinderen in de schoolgaande leeftijd. Ouders kunnen bij ons terecht voor advies en antwoorden op hun vragen.

Lees meer

Vraag & antwoord: scholen zijn open en de coronagevallen nemen toe, wat nu?

De middelbare scholen zijn weer volledig van start gegaan. De basisscholen en de buitenschoolse opvang (BSO) begonnen al eerder volledig, wat ook gold voor leerlingen in het speciaal onderwijs en speciaal basisonderwijs. De actuele situatie roept bij ouders vanzelfsprekend veel vragen op. De antwoorden op veelgestelde vragen leest u hier.

Lees meer
Ouders & onderwijs

Meld u aan voor de nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.