Home > Nieuws > Kennisbank > Vakantie en leerplicht > Door corona niet naar school – Wat nu?

Door corona niet naar school – Wat nu?.

6 april 2023 Nieuws

De coronamaatregelen zijn in Nederland vervallen. Toch zijn er nog leerlingen die door corona langdurig (deels) niet naar school kunnen gaan. Voor deze leerlingen geldt nu dezelfde route als voor alle andere leerlingen die ziek zijn. Het uitgangspunt: een passend onderwijsaanbod voor alle leerlingen die om medische redenen niet (volledig) naar school gaan.

Thuis door corona

Het gaat om leerlingen die bij een corona-infectie zelf een verhoogd risico lopen, leerlingen met gezinsleden met verhoogd risico en leerlingen met post-COVID. Voor deze kinderen blijft corona een besmettelijk en gevaarlijk virus. Ook kan een reden van thuisblijven zijn dat er onduidelijkheid en onzekerheid is over de medische gevolgen van een corona-infectie op langere termijn. We vinden het ook belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen dat ze onderwijs krijgen en dat er sociale contacten zijn met leeftijdsgenoten.

Kinderlongarts Terheggen-Lagro: Sommige kinderen hebben vooral moeite met inspanning, anderen hebben een gevoel van wazigheid en veel hoofdpijn. Ze kunnen geen volle schooldag meer aan en zijn gestopt met sporten.

Afspraken met school

Bespreek daarom met elkaar – school, leerling, ouders en eventueel betrokken deskundigen – hoe de leerling zoveel mogelijk onderwijs kan volgen. Maak met elkaar afspraken wanneer de leerling wel of niet fysiek naar school gaat. Soms zijn hiervoor aanpassingen nodig, bijvoorbeeld goede ventilatie op school of een aangepast rooster. Kan een leerling niet (volledig) fysiek naar school dan is (deels) vervangend onderwijs nodig. Ouders kunnen bij de jeugdarts terecht met al hun vragen. Wil je weten hoe je in contact komt met een jeugdarts? Je gemeente of school kan helpen.

Te moe

In Nederland zijn er naar schatting duizenden kinderen met post-COVID. Er is nog weinig bekend over de behandeling. Op EenVandaag (avrotros) is een reportage te zien over de 9-jarige dochter van Sandra die maar drie uur per dag naar school kan doordat zij te moe is.

Oudervereniging Kinderen met PostCovid

Wil je meer informatie over dit onderwerp en contact met andere ouders? Bekijk de website van Oudervereniging Kinderen met PostCovidNL (KLC).

Gerelateerde onderwerpen

WEL in ontwikkeling voor thuiszitters

Volgens het NP Onderwijs kregen scholen extra geld om de gevolgen van corona en schoolsluitingen op te vangen. Samen met andere organisaties heeft Ouders & Onderwijs ervoor gepleit dat ook kinderen die niet naar school gaan hier recht op hebben. Met succes. Want om die groep te ondersteunen is de subsidieregeling WEL in ontwikkeling van start gegaan.

Lees meer
Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.