Home > Nieuws > Nieuws > Onderwijsminister Paul: ‘Geweldig hoe Ouders & Onderwijs ouders op weg helpt’

Onderwijsminister Paul: ‘Geweldig hoe Ouders & Onderwijs ouders op weg helpt’.

6 mei 2024 Nieuws

Onderwijsminister Paul bracht afgelopen maandag een werkbezoek aan Ouders & Onderwijs. In gesprek met thema-adviseur Arline Spierenburg en directeur Lobke Vlaming, onderschreef de minister onder andere het belang van ouderbetrokkenheid. Ook luisterde ze na toestemming mee met ons adviespunt.

Minister Mariëlle Paul brengt regelmatig werkbezoeken aan verschillende organisaties waarmee ze in gesprek gaat over de verbetering van het onderwijs. Deze keer schoof ze bij Ouders & Onderwijs aan om te luisteren naar de ervaringen van ouders en leerlingen in het onderwijs.

Belang ouderbetrokkenheid

Ouders & Onderwijs directeur Lobke Vlaming en thema-adviseur Arline Spierenburg lichtten aan de minister toe dat het negatief imago van de ouder vaak in de weg staat van een goede samenwerking met scholen. ‘Wanneer een ouder als lastig wordt ervaren, is dat vaak wanneer er al veel aan vooraf is gegaan. Het probleem begint klein, en als de ouder niet gehoord wordt, kan dat groeien tot het punt dat er meerdere professionals vanuit verschillende hoeken zich moeten buigen over de situatie’, zegt Vlaming.

Soms gaan kinderen met vakantie, zonder te weten waar ze na de vakantie terecht kunnen.

Passend onderwijs

Ook de inzet van passend onderwijs kwam aan bod. Hoe zorgen we ervoor dat de mogelijkheden die mooi op papier zijn gezet in de politiek, ook daadwerkelijk door scholen worden overgenomen?  ‘Als scholen aangeven ‘handelingsverlegen’ te zijn, en een kind daarom naar een andere school of speciaal onderwijs moet, dan gaat het op dat moment om de stress van de school die het niet voor elkaar krijgt het kind te bieden wat het zou moeten krijgen. In plaats van dat er wordt gekeken naar wat het beste is voor het kind’, zeggen Vlaming en Spierenburg.

Ook die doorverwijzing naar speciaal onderwijs moet netter verlopen, geven Vlaming en Spierenburg aan de minister mee. ‘Het is pijnlijk als ouders pas op het laatste moment te horen krijgen dat hun kind naar speciaal onderwijs moet, terwijl ze geen idee hadden dat er überhaupt iets aan de hand was. Soms gaan kinderen met vakantie, zonder te weten waar ze na de vakantie terecht kunnen’, zegt Vlaming.

Medezeggenschap

Naast het onderwijs zelf was er ook ruimte om de officiële inspraak van ouders in de medezeggenschapsraad (MR) te bespreken. Volgens Vlaming mist er op dit moment vaak goed contact en samenwerking tussen de rest van de ouders en de MR. ‘De regels omtrent een ouderraadpleging zijn nu bijvoorbeeld nog te onduidelijk. Ook zijn MR-leden lang niet altijd op de hoogte van basiskennis die nodig is voor de functie.’

Vragen?

Minister Paul vond het geweldig om te horen hoe Ouders & Onderwijs ouders op weg helpt. Heb je zelf vragen of heb je advies nodig over het onderwijs van je kind? Bekijk onze bomvolle kennisbank over de meest voorkomende uitdagingen in het basis- en voortgezet onderwijs, en het mbo. Of neem gratis contact op met ons adviespunt.

Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.