Home > Nieuws > Kennisbank > Pesten en sociale veiligheid > Ouders: pesten op school nog steeds groot probleem

Ouders: pesten op school nog steeds groot probleem.

27 september 2022 Nieuws

Meer dan de helft van de ouders geeft aan dat hun kind te maken heeft met pesten. Volgens 35% van de ouders wordt hun kind zelf gepest, bij 23% gebeurt het in de klas van het kind en 5% geeft aan dat hun kind zelf weleens pest. Het overgrote deel van het pestgedrag vindt plaats op school. Vaak in de momenten dat leraren buiten zicht zijn; tijdens de pauze of het omkleden bij gym. In de meeste gevallen gaat het om verbaal pestgedrag als schelden en het buitensluiten van kinderen. Ouders ervaren het pesten als een (zeer) ernstig probleem. Dat blijkt uit het laatste onderzoek van Ouders & Onderwijs onder ouders in het Landelijk Ouderpanel. 

Gebrek aan kennis

Bijna de helft van de ouders met een gepest kind vindt dat er op school te weinig gedaan wordt tegen pesten. Een gebrek aan kennis op school over het effectief tegengaan van pesten wordt veelal als oorzaak aangewezen door ouders.  Meer dan één op de drie ouders voelt zich bovendien onvoldoende gehoord bij het aanpakken van pesten. Daar bovenop voelt 20% van de ouders zich niet veilig genoeg binnen de school om het onderwerp bespreekbaar te maken. 

Pesten aanpakken van buiten de school 

Wat doe je als ouder als de aanpak van de school niet werkt of als er te weinig verandert? Op dit moment staan ouders behoorlijk machteloos. Het is dan ook niet verrassend dat 75% van de ouders vindt dat iemand van buiten de school in zo’n situatie de school aan moet spreken. En 79% van de ouders heeft behoefte aan een onafhankelijk punt waar ouders terecht kunnen. Helaas weet op dit moment minder dan de helft waar ze heen moeten als hun kind zich niet veilig voelt. 

Wat Ouders & Onderwijs doet 

Heb je een vraag over pesten op school? Bij ons adviespunt kun je kosteloos terecht voor hulp en advies. Op onze website lees je alles over pesten op de speciale themapagina die we hierover gemaakt hebben.  

Over het onderzoek pesten 

Aan de ouders in het Landelijk Ouderpanel vroegen we hun mening te geven over pesten en sociale veiligheid op school. 874 ouders deden mee aan het onderzoek. De resultaten zijn representatief voor alle ouders in Nederland.  

Geef je mening in het Landelijk Ouderpanel

Wil je ook je mening geven over opvoeden en onderwijs? Meld je dan aan voor het Landelijk Ouderpanel. Je ontvangt ongeveer 6 tot 8 keer per jaar een mail met een vragenlijst. Je bepaalt zelf of je meedoet. Aanmelden kan hier.

Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.