Home > Nieuws > Nieuws > Ouders verdeeld over gezonde schoollunch

Ouders verdeeld over gezonde schoollunch.

25 januari 2023 Nieuws

In Zweden, Finland en Frankrijk is het gebruikelijk dat kinderen op school een gezonde lunch krijgen. Maar hoe staan Nederlandse ouders daar tegenover? De meningen zijn verdeeld: 44% van de ouders is voorstander en 38% is tegen. Dat blijkt uit een peiling die we samen met journalistiek onderzoeksplatform Pointer (KRO-NCRV) deden onder ouders in het Landelijk Ouderpanel.

Gezonde lunch taak van de school? 

Bijna alle ouders vinden het belangrijk dat hun kind gezond eet en drinkt op de basisschool. En ruim de helft zegt dat school daar voldoende aandacht aan besteedt. Over de vraag of school een taak heeft als het gaat om gezond eten, zijn ouders het minder met elkaar eens. Vier op de tien ouders vinden gezonde voeding een taak van de school, 28% vindt van niet. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat het grootste bezwaar van ouders tegen de gezonde schoollunch is dat ze zelf willen beslissen wat ze hun kind meegeven naar school. Als de school toch een gezonde lunch gaat organiseren, dan is 82% van de ouders bereid hieraan een klein bedrag mee te betalen. 

Kwartier lunchpauze te kort 

Bijna alle kinderen lunchen in de middagpauze op school. Meer dan de helft van de ouders is tevreden over hoe school dat organiseert. Eén op de vijf ouders is ontevreden. Uit de peiling komt ook een duidelijk beeld naar voren over de lengte van de lunchpauze. De helft van de kinderen krijgt tussen de middag slechts een kwartier om te eten en drinken.  

De kinderen moeten het eten naar binnen schrokken in een recordtempo en dat gebeurt ook niet in alle rust (tv aan).

Twee derde van de ouders vindt dat onvoldoende. Hun kind komt regelmatig met een nog gevulde lunchtrommel thuis. Veel ouders van de kinderen die in een kwartier moeten eten zijn daar dan ook niet blij mee. “Ik zou onze kinderen wel iets meer tijd willen gunnen om rustig te eten,” schrijft een ouder. Bij een half uur of langer lunchpauze zijn ouders vaak wel tevreden.

Ouders & Onderwijs in uitzending Pointer 

Zaterdag 29 januari is er een online uitzending van Pointer te zien over dit onderwerp. Zondag 30 januari is de uitzending op tv te zien om 22:10 op NPO2. Onze directeur Lobke Vlaming licht in deze uitzending de resultaten van het onderzoek verder toe.

Over het onderzoek  

Bijna duizend ouders van kinderen in de basisschoolleeftijd kregen een vragenlijst van Pointer en Ouders & Onderwijs over hoe hun kind eet op school. Aan het onderzoek deden 911 ouders met kinderen op de basisschool mee. Sinds 2006 mogen scholen zelf hun schooltijden bepalen en maakt het continurooster in Nederland een opmars. Uit de peiling blijkt dat inmiddels 9 op de 10 kinderen op school luncht.  

Ook meepraten over belangrijke schoolthema’s? Meld je dan aan voor het Landelijk Ouderpanel. 

Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.