Home > Nieuws > Nieuws > Pak de (te) lange reistijd aan

Pak de (te) lange reistijd aan.

7 oktober 2021 Nieuws
lange reistijd

Ouders & Onderwijs vindt dat de lange reistijd voor kinderen in het speciaal onderwijs moet worden aangepakt. Onze directeur Lobke Vlaming riep daartoe gisteren op in verschillende media, waaronder het Radio-1-Journaal, Hart van Nederland en NOS-Jeugdjournaal. 'Het regent klachten en we krijgen hier uit het hele land signalen over, ' aldus Vlaming.

‘Als ik thuiskom ben ik doodmoe en wil ik liever niet met mijn ouders praten, ‘ zegt Kolcho in het NOS-Jeugdjournaal. Hij is bijna een uur onderweg om van school weer thuis te komen. Hij gaat naar het speciaal onderwijs en heeft het daar ontzettend naar zijn zin. Alleen dus die vervelende reistijd.

Taxibus

Kinderen in groep 8 zijn qua tijd gemiddeld twee uur per week kwijt aan reizen. Bij kinderen in het speciaal onderwijs ligt dat anders. Daar zijn kinderen wel 16 uur per week onderweg. De reden dat het zo lang moet duren is dat sommige leerlingen als eerste worden opgehaald en de taxibus dan ver moet omrijden om ook nog andere kinderen op te halen.

Kwalijk

Lobke Vlaming vindt deze situatie kwalijk. ‘Er wordt een planning gemaakt en als jij de pech hebt als eerste te zijn moet je het hele ritje mee.’ Juist voor deze leerlingen is dat niet passend vindt Vlaming. ‘Deze kinderen zitten niet voor niets op het speciaal onderwijs. Ze hebben extra zorg en ondersteuning nodig. Ze zijn extra kwetsbaar en zitten dus wel anderhalf uur per dag in dat busje.’

Stappen

Deze situatie is dus niet langer wenselijk. Concreet is er een aantal stappen te nemen. Een aantal mogelijkheden:

  • Regulier onderwijs is vaak dichtbij huis te vinden. Zorg dat meer kinderen naar het regulier onderwijs kunnen, door daar specialistische begeleiding te bieden.
  • Maak de afstand tussen regulier onderwijs en speciaal onderwijs kleiner. Door bijvoorbeeld specialistische kennis te delen.
  • Maak duidelijke regels voor de vervoerders. Zorg bijvoorbeeld voor betere pedagogische vaardigheden bij de medewerkers.
  • Zorg dat de norm van 90 minuten teruggaat naar 45 minuten.

Ouders & Onderwijs blijft zich er sterk voor maken dat er op korte termijn iets verandert. Hopelijk ziet de politiek mogelijkheden om dit op korte termijn op te pakken.

Wat kunt u als ouder doen?

Stel dat u als ouder merkt dat uw kind veel te lang onderweg is. Wat kunt u doen? De gemeente is verantwoordelijk voor het leerlingvervoer en besteedt dit uit aan een vervoerder. Hoe en wat is per gemeente verschillend geregeld.

  • Bekijk hoe het bij jou in de gemeente is geregeld. Dat staat in de verordening leerlingvervoer.
  • Past de uitvoering niet binnen de verordening (bijvoorbeeld omdat de reistijd langer is dan maximaal is afgesproken) of wordt het vervoer slecht uitgevoerd? Dan kan je een klacht indienen bij de vervoerder en/of gemeente.
  • Heeft je kind erg veel last van het leerlingvervoer? Kaart dit dan aan op school of bij het sociaal wijkteam van de gemeente om samen naar een oplossing te zoeken.
  • Meld je klacht of zorgen bij de Sociale Raad van de gemeente.
  • Stuur je zorgen en knelpunten naar de gemeenteraad. Probeer dit samen met andere ouders te doen. Dat heeft meer impact.
  • Voor vragen en advies kunt u bij ons informatiepunt terecht.

Meer weten

Wilt u meer weten? U kunt alle media-aandacht terugkijken via de links onderaan ons nieuwsbericht hierover. Bij vragen kun u bellen met ons  Informatiepunt op telefoonnummer 088-6050101. U mag ook  een e-mail sturen naar vraag@oudersenonderwijs.nl

 

Gerelateerde onderwerpen

Onderwijsplannen in de Troonrede

Het is de derde dinsdag in september. Het kabinet is demissionair en daarom zijn er deze Prinsjesdag geen nieuwe onderwijsplannen te verwachten. In de Troonrede ging het vooral over het NP Onderwijs: de 8,5 miljard euro die wordt uitgegeven voor herstel en ontwikkeling van het onderwijs na de coronaperiode.

Lees meer

Vraag & antwoord: Coronaregels op school

Basisscholen, middelbare scholen, mbo-scholen, hogescholen en universiteiten zijn weer geopend voor fysieke lessen. Verder komt er zeer binnenkort een einde aan een groot aantal coronamaatregelen in het onderwijs. Zo mogen ouders de school weer in en komen de regels voor groepsgrootte, cohorten, looproutes en gespreide pauzes te vervallen.

Lees meer

Privé: Schoolkosten

Ouders & Onderwijs is er voor alle ouders met kinderen in de schoolgaande leeftijd. Ouders kunnen bij ons terecht voor advies en antwoorden op hun vragen.

Lees meer
Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.