Home > Nieuws > Kennisbank > Pesten en sociale veiligheid > Plannen om pesten op school aan te pakken

Plannen om pesten op school aan te pakken.

9 maart 2022 Nieuws

Deze week maakte minister Wiersma bekend pesten en ander onwenselijk gedrag op school harder te willen aanpakken. Er komt een meldpunt en de inspectie moet eerder en harder ingrijpen. Uitstekende plannen natuurlijk, maar vergeet vooral niet de ouder erbij te betrekken.

Onderdeel van de maatregelen is dat de onderwijsinspectie de mogelijkheid krijgt om diepgravender onderzoek te doen naar de sociale veiligheid. Scholen die niet meewerken aan de aanpak van pesten worden eerder negatief beoordeeld. Er volgt dan bijvoorbeeld een oordeel ‘zwakke school’. En als er helemaal geen verbetering is wordt de financiering stopgezet.

Beoordeling

Het is zeker een goed idee om het (gebrek aan een) pestbeleid mee te laten wegen in de beoordeling van de school. Maar daarbij lijkt het erop dat er te weinig aandacht is voor de ouder. Want stel je voor dat je kind wordt gepest. Je hebt op school alles geprobeerd maar een harde aanpak blijft uit. Je belt met de inspectie om er melding van te maken. Maar van een terugkoppeling komt het niet en intussen gaat het pesten door.

Veilig leerklimaat

Deze gefrustreerde ouders hebben we bij Ouders & Onderwijs regelmatig aan de lijn. Het enige wat ze willen is een veilig leerklimaat voor hun kind. Hoe vanzelfsprekend dit ook klinkt, ze worden vaak van het kastje naar de muur gestuurd.

Onafhankelijk meldpunt

Een onafhankelijk meldpunt zou het verschil kunnen maken. Zo kunnen ouders, leerlingen en scholen laagdrempeliger melding doen van pesten en grensoverschrijdend gedrag. Maar ook dan is het belangrijk om de melders op de hoogte te houden van wat er met hun klacht gebeurt. Hopelijk krijgt dit voldoende aandacht bij de uitwerking van de plannen.

Meer weten?

Wil je meer lezen over de aanpak? Download de kamerbrief ‘veilig en vrij onderwijs’ van de minister. In onze kennisbank lees je meer over de huidige aanpak van pesten op school. Voor vragen kun je ook bellen met ons adviespunt op telefoonnummer 088-6050101. Onze medewerkers zitten elke werkdag vanaf 9:30 uur voor je klaar.

Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.