Onderwerp zoeken?

Typ hier uw onderwerp in

Home > Nieuws > Rol ouders bij schooladvies cruciaal

Rol ouders bij schooladvies cruciaal.

15 oktober 2020 Nieuws
Schooladvies

Ouders en scholen zijn partners in de ontwikkeling van het kind. Het is daarom belangrijk dat ouders betrokken worden bij het schooladvies aan groep-8-leerlingen. Dit staat te lezen in de nieuwe handreiking schooladvisering, die bedoeld is om leerkrachten, intern begeleiders en schoolleiders te ondersteunen bij het tot stand komen van het schooladvies.

Inzichten

De handreiking moet aansluiten op de huidige inzichten uit wetenschap en praktijk. De nadruk ligt op de betrokkenheid van ouders gedurende de gehele schoolloopbaan en vanzelfsprekend ook bij de schooladviesprocedure en de overstap van leerlingen naar het voortgezet onderwijs.

Betrokkenheid

Juist die betrokkenheid zorgt volgens de handreiking voor een soepele overgang voor leerlingen. Daardoor krijgen de ouders inzicht en hopelijk begrip in de totstandkoming van het schooladvies. Bovendien hebben ouders voor de school nuttige informatie over het gedrag van hun kind in de thuissituatie. Als de leraar precies weet wat de verwachtingen, ambitieniveaus en ideeën van ouders zijn, dan kan die daarop inspelen.

Doel

Het doel is een schooladvies dat recht doet aan de talenten, ontwikkeling en capaciteiten van de leerling. Dat kan alleen maar goed uitpakken, want een doordacht schooladvies moet ook de kansengelijkheid in het onderwijs versterken. Naast ouderbetrokkenheid komt in de handreiking ook de wet- en regelgeving aan de orde. En ook de manieren waarop leerlingen betrokken kunnen worden en welke rol de verwachting van de leraar speelt. Meer lezen? Lees dan de handreiking.

Vragen en meer informatie

Als u verdere informatie wilt hebben over het schooladvies, dan kunt u de kennisbank op onze website raadplegen. Voor vragen kunt u ook bellen met ons adviespunt op 088-6050101. Onze medewerkers zijn op werkdagen bereikbaar van 9:30 tot 12:30 uur en van 13:00 tot 16:00 uur of via vraag@oudersenonderwijs.nl

 

Wat vind ik leuk? Waar ben ik goed in? Wat heb ik nodig? Een instructiefilm over het schooladvies.

Ouders & onderwijs

Meld u aan voor de nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.