Home > Nieuws > Nieuws > Vakantie? Niet voor leerlingen zonder onderwijsplek

Vakantie? Niet voor leerlingen zonder onderwijsplek.

4 juli 2022 Nieuws
vervroegen kerstvakantie

De vakantie staat voor de deur. De meeste lessen zijn geleerd, de rapporten besproken en uitgedeeld. En leerlingen weten precies in welke klas ze volgend schooljaar beginnen. Of toch niet? Bij Ouders & Onderwijs spreken we veel ouders die nog geen duidelijkheid hebben over waar hun kind na de zomervakantie terecht kan.

Dat kan komen doordat er geen plek gevonden kan worden. Zo gaan honderden kinderen en hun ouders de vakantie in zonder te weten hoe ze daarna verder moeten. Deze kinderen gaan de vakantie in zonder perspectief, zonder te weten waar ze naartoe gaan na de vakantie. Zonder te weten óf ze wel ergens naartoe gaan na de vakantie.

Niet op vakantie

Er mag best iets meer aandacht komen voor deze groep kinderen. Directeur Lobke Vlaming van Ouders & Onderwijs gaat een stap verder. Ze roept schoolbestuurders in een artikel op LinkedIn op niet met vakantie te gaan voordat voor ieder kind een passende plek gevonden is.

Hoogbegaafde leerlingen

Ook Kim Castenmiller roert zich in het debat. Je kent haar vast van het rapport de Staat van de Thuiszitters waarin uitgebreid aandacht is (met onderzoek en aanbevelingen) voor de kinderen zonder onderwijsplek. Zij vestigt de aandacht op hoogbegaafde leerlingen. In het regulier onderwijs kunnen sommige leerlingen toe met een plusklas of aangepaste didactiek. Echter, voor een aanzienlijk deel hoogbegaafde leerlingen is dat onvoldoende. Zij zijn gebaat bij voltijds hoogbegaafdenonderwijs.

En juist dat voltijds hoogbegaafdenonderwijs staat onder druk. Steeds minder scholen bieden het aan. Het gevolg is dat deze groep thuis komt te zitten. Castenmiller sprak met ouders, kinderen en jongeren over het gebrek aan passend onderwijs binnen het funderend onderwijs. Wil je meer lezen? Lees het complete artikel.

Vragen?

Heb je vragen over passend onderwijs? Je kunt altijd kijken in onze kennisbank. Daar vind je veel informatie op een rij. Maar je kunt natuurlijk ook contact opnemen met onze medewerkers. Via e-mail: vraag@oudersenonderwijs.nl, WhatsApp of telefonisch: 088-6050101. We zijn op werkdagen bereikbaar tussen 09.30-12.30 uur en 13.00-16.00 uur.

Gerelateerde onderwerpen

Doe mee met de Monitor passend onderwijs

We willen van betrokken ouders weten hoe zij denken over passend onderwijs. Ouders & Onderwijs is namelijk intensief betrokken bij de verbeteraanpak en hoort graag van ouders over ervaringen, wensen en behoeften. We roepen ouders daarom op mee te doen met ons onderzoek Monitor passend onderwijs.

Lees meer

Informatieve brochures over passend onderwijs

Ieder kind is anders. De één zal de lessen op school goed kunnen volgen, de ander heeft wat extra hulp nodig. Dat kan in de vorm van extra uitleg, lesstof of op een andere speciale school. In een notendop de kern van passend onderwijs. De Rijksoverheid heeft twee informatieve brochures online gezet met meer uitleg.

Lees meer

Handboek voor extra ondersteuning op mbo-school

Op welke manieren kan een mbo-school studenten met een extra ondersteuningsbehoefte nog beter begeleiden? Antwoorden zijn te vinden in het net verschenen handboek beroepspraktijkvorming (BPV). Het biedt informatie, overzichten, tips en handreikingen voor de begeleiding voor, tijdens en na de BPV.

Lees meer
Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.