Home > Nieuws > Nieuws > Testen op middelbare scholen vanaf half april

Testen op middelbare scholen vanaf half april.

1 april 2021 Nieuws
testen op middelbare scholen

Op alle scholen voor voortgezet (speciaal) onderwijs wordt het vanaf 12 april mogelijk om leerlingen en onderwijspersoneel te testen op het coronavirus. Dit kan als een besmetting met het coronavirus op school bekend is. Het gebruik van de zelftest is altijd vrijwillig. Dit schreef minister Slob donderdag in een brief aan de scholen.

De zelftest is eenvoudig af te nemen, doordat die minder diep de neus in gaat dan de reguliere coronatest in de GGD-teststraat. De risicogerichte zelftest wordt op school door een individuele leerling of medewerker bij zichzelf afgenomen, onder begeleiding van een daartoe getrainde medewerker.

Vrijwillig

Voor het testen geldt volledige vrijwilligheid. Iedereen heeft het recht om deelname te weigeren, zonder dat dit gevolgen heeft. Wanneer een leerling of medewerker besluit niet deel te nemen aan een zelftest, zal dit nooit mogen leiden tot uitsluiting van het onderwijs of de werkzaamheden.

Rol medezeggenschapsraad

Mocht een school over willen gaan tot zelftesten, dan moet de medezeggenschapsraad hiermee instemmen. Scholen informeren de ouders vervolgens over de start van zelftesten op school. Bij leerlingen tot 16 jaar is toestemming van één van de ouders nodig. Voor leerlingen van 16 jaar en ouder is geen formele toestemming van ouders nodig.

Uitslag

Mocht uit de test een positieve testuitslag komen, dan gaat de leerling of medewerker thuis in quarantaine en neemt hij/zij contact op met de GGD voor het afnemen van een coronatest in de GGD-teststraat. Vervolgens vindt er een bron- en contactonderzoek plaats. Een negatieve uitslag betekent dat er geen corona is gevonden. De leerling of medewerker kan dan gewoon op school blijven.

Vertrouwelijkheid

Er wordt vertrouwelijk omgegaan met de uitslag. Degene die de zelftest afneemt is dus niet verplicht de uitslag te delen. Al moet daarbij wel in overweging worden genomen dat de school de mogelijkheid moet krijgen om in het geval van een besmetting maatregelen te nemen.

Vragen

De antwoorden op veelgestelde vragen over corona staan in onze FAQ. Heeft u vragen over het inzetten van testen? Voor antwoorden mag u contact opnemen met ons adviespunt via e-mail: vraag@oudersenonderwijs.nl of telefonisch: 088-6050101. We zijn op werkdagen bereikbaar tussen 09.30-12.30 uur en 13.00-16.00 uur.

Gerelateerde onderwerpen

Vraag & antwoord: Coronaregels op school

Basisscholen, middelbare scholen, mbo-scholen, hogescholen en universiteiten zijn weer geopend voor fysieke lessen. Verder komt er zeer binnenkort een einde aan een groot aantal coronamaatregelen in het onderwijs. Zo mogen ouders de school weer in en komen de regels voor groepsgrootte, cohorten, looproutes en gespreide pauzes te vervallen.

Lees meer

Heropening voortgezet onderwijs

Vanaf aanstaande maandag gaan voortgezet onderwijs (vo) en voortgezet speciaal onderwijs (vso) weer open voor alle leerlingen. Ook mbo's gaan weer gedeeltelijk van start. De afstandsmaatregel tussen leerlingen zal ertoe leiden dat op de meeste scholen niet alle leerlingen tegelijk aanwezig kunnen zijn. Dat maakten Premier Rutte en minister De Jonge dinsdagavond bekend tijdens de persconferentie.

Lees meer

Hoe zit het met het testbeleid op school?

De basisscholen gaan vanaf maandag weer open, maar er is nog veel onduidelijk over de voorwaarden. Wat we zeker weten is dat ouders niet verplicht worden om hun kinderen te laten testen.

Lees meer

Meer informatie

Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.