Home > Nieuws > Nieuws > Je kind is afwezig. Wat doet school daaraan?

Je kind is afwezig. Wat doet school daaraan?.

23 mei 2023 Nieuws

De meeste kinderen voelen zich veilig op school en weten bij wie ze terecht kunnen als er problemen zijn. Maar wat de school doet bij afwezigheid van hun kind weten veel ouders niet. Bijna de helft van de ouders geeft zelfs aan dat de school geen actie onderneemt als hun kind langer afwezig is van school.

Dat blijkt uit onderzoek van Ouders & Onderwijs onder 956 ouders in het Landelijk Ouderpanel.

Te weinig actie en contact bij afwezigheid op school

Bijna de helft van de ondervraagde ouders (41%) geeft aan dat school geen actie onderneemt bij langere afwezigheid van hun kind (meer dan 16 uur in 4 weken afwezigheid). Ook geeft een kwart van deze ouders aan geen contact te hebben gehad met de school over het verzuim van hun kind.

Ouders onvoldoende bekend met verzuimbeleid en aanpak bij afwezigheid

Bijna alle ouders zijn het erover eens dat de verzuimregels makkelijk te vinden moeten zijn voor leerlingen en ouders. Toch geeft bijna een kwart van de ouders aan dat dit niet het geval is. Meer dan een kwart van de ondervraagde ouders geeft aan niet te weten wat de school doet bij afwezigheid van hun kind. En 41% van de ouders geeft aan niet te weten wat de school doet bij afwezigheid zonder afmelding.

Gezien en gesteund voelen

Eén op de 10 ondervraagde ouders heeft het gevoel dat de school de afwezigheid van hun kind niet ziet. Ook geeft één op de 5 ouders aan dat hun kind niet gezien en gesteund voelt op school.

Over onderzoek en het Landelijk Ouderpanel

Aan het onderzoek deden 956 ouders met een kind op de basis -en middelbare school mee. De resultaten geven een indicatie over de ervaringen van ouders over aanwezigheid op scholen en de maatregelen van de minister. Ook meepraten over belangrijke schoolthema’s? Meld je dan aan voor het Landelijk Ouderpanel.

Vragen en contact

Heb je vragen over de regels die de school heeft opgesteld over aanwezigheid? Of heeft je kind te maken met verzuim en wil je advies? Neem dan contact op met ons adviespunt door te bellen of Whatsappen naar 088-6050101 of via het contactformulier op onze website.

Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.