Home > Nieuws > Nieuws > Zelftesten bij corona-gerelateerde klachten

Zelftesten bij corona-gerelateerde klachten.

3 december 2021 Nieuws

Nieuw onderzoek toont aan dat zelftesten ook geschikt zijn om te gebruiken bij mensen met corona-gerelateerde klachten. Het kabinet neemt dit advies van het OMT over. Leerlingen die corona-gerelateerde klachten hebben, kunnen vanaf nu dus een zelftest doen of naar de GGD. Bij een positieve zelftest is een GGD-test altijd nodig. Met dit advies is de verwachting dat meer mensen zich testen bij klachten.

Concreet betekent het dat leerlingen met verkoudheidsklachten naar school kunnen bij een negatieve zelftest. Het OMT heeft dat geadviseerd op basis van recent wetenschappelijk onderzoek en het demissionair kabinet neemt dat advies over. Alleen als je zware klachten hebt, blijft je kind thuis. Zware klachten zijn koorts in combinatie met hoesten en niezen. Kinderen met chronische verkoudheidsklachten mogen sowieso naar school.

Positieve uitslag

Als de uitslag van de zelftest positief is, moeten mensen alsnog een GGD-test doen om de uitslag te bevestigen. Als de uitslag van de GGD-test ook positief is, start de GGD het bron- en contactonderzoek op. Daarnaast heb je een GGD-test nodig om een herstelbewijs te krijgen.

Negatieve uitslag

Als de uitslag van de zelftest negatief is, blijft het belangrijk dat mensen zich  houden aan de basisregels, zoals handen wassen en afstand houden. Een negatieve zelftest sluit corona immers niet 100% uit. Blijven de klachten aanhouden, dan is het belangrijk om de volgende dag opnieuw een zelftest te doen. Worden de klachten erger, of ervaren mensen reuk- of smaakverlies, dan is het nodig om toch een afspraak te maken bij de GGD.

Vragen

Voor vragen over zelftesten kun je kijken op onze speciale zelftestenpagina. Contact opnemen met onze medewerkers van het Adviespunt mag natuurlijk ook. Via e-mail: vraag@oudersenonderwijs.nl of telefonisch: 088-6050101. We zijn op werkdagen bereikbaar tussen 09.30-12.30 uur en 13.00-16.00 uur.

Gerelateerde onderwerpen

Alles wat je wilt weten over zelftesten in het onderwijs

Bij de persconferentie op 26 november is besloten om de bestaande maatregelen in het onderwijs uit te breiden. Voor alle leerlingen op de middelbare school en leerlingen in de groepen 6, 7 en 8 van de basisschool geldt het advies om tweemaal in de week preventief te testen. Deze zelftesten zijn op school beschikbaar. Vooral om de veiligheid te waarborgen en coronabesmettingen te voorkomen. Het advies is om deze zelftest twee keer in de week te doen. Het gebruik is altijd vrijwillig.

Lees meer
Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.