Home > Nieuws > Nieuws > Basisscholen en kinderopvang kunnen open

Basisscholen en kinderopvang kunnen open.

1 februari 2021 Nieuws
vervroegen kerstvakantie

Basisscholen en kinderopvang kunnen vanaf maandag 8 februari weer open. Het kabinet volgt met deze beslissing de adviezen van het OMT op. Dat maakten de demissionaire ministers Slob en Koolmees zondag bekend, na afloop van het Catshuisberaad.

‘Dat is goed nieuws voor de kinderen, voor de ouders en voor de leraren. Want voor kinderen is het natuurlijk het allerbeste dat ze gewoon weer naar school kunnen gaan en daar hun lessen krijgen. Dat ze met hun vriendjes in de klas kunnen zijn, hun leraar in de ogen kunnen kijken en ook door de leraar bij de les kunnen worden gehouden.’ Aldus minister Slob in een verklaring over de heropening van basschool en kinderopvang.

Middelbare scholen

Middelbare scholen en buitenschoolse opvang (BSO’s) kunnen voorlopig nog niet heropenen. Want volgens het OMT kan een openstelling hiervan tot extra contacten en mogelijk extra verspreiding van het coronavirus leiden.

Reden

Volgens de minister is de belangrijkste reden dat de basisscholen open gaan dat het veilig kan. ‘We begrijpen goed dat er bij ouders en leraren ook zorgen zullen zijn. Het is daarom goed om te benadrukken dat het OMT het verantwoord acht dat we deze stap zetten. Ook uit de onderzoeken die zijn gedaan blijkt dat kinderen toch veel minder bijdragen aan de verspreiding van het virus en dat het ook bij de Britse variant het geval is, en dat ze er ook minder ziek van worden.’

Overleg

Er volgt maandag nog overleg met onder meer de PO-raad hoe de lessen er precies uit gaan zien. Mogelijk krijgen kinderen alleen nauw contact met een vaste ‘buddy’ en/of is er sprake van cohorten (halve klassen). Verder is het de bedoeling dat alle leerlingen in een klas vijf dagen in quarantaine gaan als een klasgenoot besmet raakt. Bij leraren worden sneltests ingezet. Ook zullen schoolkinderen voortaan meegenomen worden in het bron- en contactonderzoek van de GGD.

Komende dinsdag maken premier Rutte en minister De Jonge de details van het besluit bekend tijdens een persconferentie.

Vragen

Voor antwoorden op vragen over het onderwijs tijdens de coronaperiode kunt u terecht op onze FAQ-pagina. Maar u kunt natuurlijk ook contact opnemen met onze medewerkers. Via e-mail: vraag@oudersenonderwijs.nl of telefonisch: 088-6050101. We zijn op werkdagen bereikbaar tussen 09.30-12.30 uur en 13.00-16.00 uur.

Gerelateerde onderwerpen

Ouders & Onderwijs deelt zorgen corona met Tweede Kamer

De coronacrisis en de schoolsluiting zorgen voor grote problemen voor gezinnen. Vandaag is het Notaoverleg Onderwijs & Corona in de Tweede Kamer. Ouders & Onderwijs stuurde samen met andere ouderorganisaties een brief om onze zorgen te delen en suggesties voor te stellen vragen aan het kabinet.

Lees meer
Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.