Home > Nieuws > Jubileum > Sonja Toet (O&O): “Mijn kracht ligt in adviseren vanuit expertise en persoonlijke ervaring”

Sonja Toet (O&O): “Mijn kracht ligt in adviseren vanuit expertise en persoonlijke ervaring”.

31 januari 2024 Nieuws

Sonja Toet vierde onlangs haar 1-jarig jubileum als adviseur bij Ouders & Onderwijs. Aan de telefoon stellen ouders met kinderen in de schoolgaande leeftijd haar de meest uiteenlopend vragen. Voordat ze bij Ouders & Onderwijs startte, was zij een van die ouders die met vragen rondliep.

In januari 2023 pakte Sonja Toet voor het eerst de telefoon op voor Ouders & Onderwijs. Toet: “Door eerdere werkervaringen kende ik Ouders & Onderwijs al. Het leek mij een fijne club om voor te werken en toen de kans zich voordeed, besloot ik te solliciteren.” 

Mijn kracht ligt in het adviseren van ouders vanuit mijn expertise, maar ook als ervaringsdeskundige. Ik vind het niet altijd nodig om te benoemen dat ik ook ouder ben van kinderen die thuis hebben gezeten. Maar soms merk ik dat het de ouder helpt en deel ik mijn ervaringen..

Verschillende behoeftes

Sonja gebruikt in sommige gesprekken haar eigen ervaring in het advies aan ouders. “Ik merk dan dat ouders de manier van adviseren als zeer helpend en prettig ervaren. Ik ben zelf ouder van twee kinderen met enorm verschillende behoeftes. Eén van mijn kinderen heeft volledig meegedraaid binnen het speciaal onderwijs en de ander binnen het regulier onderwijs. Door de weg die mijn oudste kind heeft bewandeld ben ik bekend met alle zorgwetten: Jeugdwet, WMO en WLZ. Met oplossingen als Zorg in Natura en het persoonsgebonden budget (pgb) heeft één van mijn kinderen gebruik gemaakt van de verlengde jeugdwet.”

 

Gericht advies

“Nu ik zie dat de wachtlijsten bij gemeenten, binnen scholen en bij onderwijsconsulenten onverantwoord lang zijn, vind ik het fijn ouders vanuit mijn functie binnen Ouders & Onderwijs net even die extra kennis mee te geven. Er is veel mogelijk, maar vaak weten ouders of onderwijsinstellingen dit niet. Inmiddels weet ik veel over de voor- en nadelen van bepaalde wetten. Ik kan de ouders hierin meenemen en gericht advies geven.”

 

Expertise

“Dankzij mijn eigen ervaringen kan ik ouders van kinderen met autisme of van (uitzonderlijk) hoogbegaafde kinderen extra goed helpen. Ik weet wat er nodig is om maatwerk te realiseren. Ik informeer de ouders graag over wat er allemaal bij speciaal onderwijs komt kijken.”

 

Ter ere van ons 10-jarig jubileum stelt Ouders & Onderwijs in deze serie enkele van onze teamleden aan je voor. Houd onze jubileumpagina en social media in de gaten om meer gezichten te leren kennen, die horen bij de stemmen aan de telefoon.

Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.