Onderwerp zoeken?

Typ hier uw onderwerp in

Home > Kennisbank > Mbo > De Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL)

De Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL).

Wat leert je kind op een BBL opleiding? Hoe is de verdeling tussen school en werkuren? Krijgt je kind salaris? En wat moet je nog meer weten? Hier vind je de antwoorden op deze belangrijke vragen voor mbo-studenten.

Werken en leren

De afkorting BBL staat voor Beroeps Begeleidende Leerweg. Studenten gaan dan vooral werken en één of twee dagen naar school. De nadruk ligt op de praktijk. Ze leren met name door zelf te doen en te ervaren. BBL is dus vooral een combinatie van werken en leren. Je kind moet minstens 16 jaar oud zijn om een BBL-opleiding te kunnen volgen. Daarnaast moet je kind een baan hebben bij een erkend leerbedrijf.

Studielast

De studielast voor een BBL opleiding is 850 uur per schooljaar. Deze uren zijn verdeeld in schooluren en beroepspraktijkvorming (bpv). De schooluren heten officieel begeleide onderwijsuren. Dit zijn de uren die je kind op school doorbrengt voor lessen en projecten. Op een BBL opleiding krijgt je kind elk jaar 200 begeleide onderwijsuren. De meeste uren werkt je kind bij het erkende leerbedrijf. Dat zijn de uren beroepspraktijkvorming. Hierin leert je kind werken in de praktijk. Dit zijn ieder jaar minimaal 610 uur.

Keuze

Waarom zou je kind voor een BBL-opleiding kiezen? Het voordeel van een BBL-opleiding is dat de student werkend leert. Je kind leert door ervaring op te doen in de praktijk. Heeft je kind geen zin om in de schoolbanken te zitten? Dan past een BBL-opleiding waarschijnlijk beter bij je kind. Bovendien krijgt je kind salaris voor de werkdagen.

Salaris

Tijdens de BBL-opleiding heeft je kind een arbeidscontract met het leerbedrijf. Dat betekent dat je kind ook salaris krijgt. Bij een BBL-opleiding ligt het salaris voor 18- tot 20-jarigen lager dan het wettelijke minimumloon. Het leerbedrijf betaalt studenten vanaf 21 jaar minimaal het minimumloon. Dit heeft de overheid besloten om het aantal leerwerkplekken te vergoten. Op de overzichtspagina van de Rijksoverheid lees je op welk bedrag je kind recht heeft.

Studiefinanciering

Als je kind een BBL-opleiding volgt, is er geen recht op studiefinanciering of een ov-jaarkaart. Kijk voor meer informatie op Stagepact.

Overstappen

Wat als je kind de verkeerde keuze heeft gemaakt? En toch wil overstappen naar een BOL-opleiding? Dat kan, maar moet wel in overleg met de opleider gebeuren. Vraag ernaar bij de mbo-instelling.

Gerelateerde onderwerpen

Dossier

Privé: Mbo

Ouders & Onderwijs is er voor alle ouders met kinderen in de schoolgaande leeftijd. Ouders kunnen bij ons terecht voor advies en antwoorden op hun vragen.

Lees meer
Dossier

Stage tijdens de mbo-opleiding

Tijdens de stage leert je kind hoe het is om straks te werken. Maar hoe zit het met afspraken?

Lees meer
Dossier

Regels rondom werktijden stage

Als je kind gaat stagelopen zijn er een paar regels rondom werktijden waar alle partijen zich aan moet houden.

Lees meer
Dossier

Stagediscriminatie

Het mag niet, maar helaas gebeurt het wel: stagediscriminatie.

Lees meer

Neem contact met ons op

We helpen u graag met al uw vragen.