Onderwerp zoeken?

Typ hier uw onderwerp in

Home > Kennisbank > Mbo > Bindend studieadvies mbo

Bindend studieadvies mbo.

In het eerste studiejaar houdt de mbo-school de voortgang van je kind goed in de gaten. Studenten krijgen een studievoortgangsgesprek en een bindend studieadvies. Wat houdt dit in? Wanneer krijgt je kind het? En wat doe je als je het er niet mee eens bent? Dat lees je hier.

Studievoortgangsgesprek

Aan het begin van de studie evalueert de mbo-school of je kind genoeg leert op de opleiding. In het studievoortgangsgesprek bespreekt de school met je kind hoe de opleiding bevalt, wat er goed gaat en waar eventueel meer begeleiding nodig is. Je kind krijgt ook een bindend studieadvies: het BSA.

Positief of negatief BSA

Een bindend studieadvies kan positief of negatief zijn. Bij een positief advies is er niets aan de hand. Je kind kan gewoon doorgaan met de opleiding. Er volgt hooguit wat extra aandacht voor specifieke opleidingsdelen. Bij een negatief advies moet je kind stoppen met de opleiding. Dat besluit kan hard aankomen. Daarom mag de mbo-school niet zomaar een negatief studieadvies geven. Je kind krijgt eerst een schriftelijke waarschuwing én tijd om de studieresultaten te verbeteren. Ook moet de school rekening houden met eventuele persoonlijke omstandigheden van je kind. En moet de school ervoor gezorgd hebben dat je kind goed onderwijs en goede begeleiding kreeg.

Wanneer krijgt je kind het bindend studieadvies?

Je kind ontvangt het bindend studieadvies in het eerste studiejaar. Wanneer precies hangt af van de opleiding die je kind volgt. Doet je kind een meerjarige opleiding? Dan komt het advies na negen maanden van het eerste studiejaar. Duurt de opleiding van je kind maar één jaar? Dan krijgt je kind het advies al na drie maanden.

Negatief studieadvies, wat nu?

Heeft je kind een negatief studieadvies gekregen? Dan kan je kind niet met de opleiding door. Wel kun je met de school in gesprek over starten op een andere passende opleiding. Is je kind onder de 18 en volgt die een entreeopleiding? Dan moet de school je een andere, beter passende entreeopleiding bieden. Een mbo-school mag een student onder de 18 jaar niet weigeren voor een andere opleiding.

Niet eens met bindend studieadvies

Het kan gebeuren dat je het niet eens bent met het bindend studieadvies aan je kind. Bijvoorbeeld omdat je vindt dat er onvoldoende rekening gehouden werd met persoonlijke omstandigheden. Of omdat je kind bij de studie niet de juiste begeleiding kreeg. Misschien heeft je kind helemaal geen verplichte tussentijdse waarschuwing gekregen. In die gevallen kan je kind beroep aantekenen bij de Commissie van Beroep.

Gerelateerde onderwerpen

Dossier

Privé: Mbo

Ouders & Onderwijs is er voor alle ouders met kinderen in de schoolgaande leeftijd. Ouders kunnen bij ons terecht voor advies en antwoorden op hun vragen.

Lees meer
Dossier

Stage tijdens de mbo-opleiding

Tijdens de stage leert je kind hoe het is om straks te werken. Maar hoe zit het met afspraken?

Lees meer
Dossier

Regels rondom werktijden stage

Als je kind gaat stagelopen zijn er een paar regels rondom werktijden waar alle partijen zich aan moet houden.

Lees meer
Dossier

Stagediscriminatie

Het mag niet, maar helaas gebeurt het wel: stagediscriminatie.

Lees meer

Neem contact met ons op

We helpen u graag met al uw vragen.