Onderwerp zoeken?

Typ hier uw onderwerp in

Home > Kennisbank > Mbo > Wisselen van mbo-opleiding

Wisselen van mbo-opleiding.

Is je kind erachter gekomen dat de studie toch niet helemaal aansluit? Of wil je kind om een andere reden overstappen naar een andere mbo-opleiding? Dat kan! Maar waar moet je dat regelen? En hoe zit dat eigenlijk met toelatingsrecht of vrijstellingen? Wij leggen het je uit.

Wisselen voor de start van de opleiding

Wisselen van opleiding kan, zolang je rekening houdt met een aantal factoren. Wil je kind al voor de start van de opleiding overstappen naar een andere opleiding? Aanmelden bij een andere mbo-opleiding kan bij de meeste mbo-scholen ook na 1 april. Je hebt dan geen recht op toelating. Dit betekent dat je kind kan worden geweigerd, ook al heeft die het juiste vmbo-diploma. Heeft je kind nog geen opleiding en wil je kind nog aansluiten bij een opleiding die al van start is gegaan? Dat kan tot drie maanden na de startdatum.

Wisselen tijdens opleiding

Is je kind al aan de studie begonnen, maar is het toch niet als verwacht? Soms kan je halverwege het schooljaar nog wisselen van opleiding. Je kan dan bijvoorbeeld al in februari met je nieuwe studie beginnen. Dit verschilt per opleiding en per school:  informeer hiervoor bij de desbetreffende school. Ga in gesprek met de mentor, die kan je kind helpen bij de overstap of doorverwijzen naar een loopbaandecaan. Meldt jouw kind sowieso aan vóór 1 april, de school kan hem of haar dan niet weigeren. Dit is noemen we het toelatingsrecht.

 

Wisselen van mbo-opleiding: waar moet ik zijn?

Als je kind van opleiding wil wisselen moet die een aantal stappen zetten:

  • Ga in gesprek met de mentor, die kan je kind helpen bij de overstap.
  • Maak afspraken met de nieuwe opleiding. Bijvoorbeeld over het inhalen van lesstof, ondersteuning bij een beperking of vrijstellingen voor vakken die al behaald zijn.
  • Schrijf je in bij de nieuwe opleiding en teken de nieuwe onderwijsovereenkomst.
  • Schrijf je kind uit bij de oude opleiding.
  • Vergeet niet om de wijziging door te geven aan DUO.

Kan mijn kind zich inschrijven voor meerdere mbo-opleidingen?

Twijfelt je kind over twee studies? Dan kan die zich bij beide opleidingen aanmelden. Maar let op: doe dit vóór 1 april. Na 1 april kan je kind dan een definitieve keuze maken. Zo is er nog wat extra tijd om een open dag te bezoeken of een meeloopdag aan te vragen. Er zijn ook mbo-opleidingen die eerst een algemeen basisjaar hebben. Pas na dat jaar kiest je kind voor een bepaalde richting. Heeft je kind een opleiding gekozen? Dan is het belangrijk dat die zich vervolgens uitschrijft voor de opleiding die het niét wordt. Dat moet zo snel mogelijk, maar in ieder geval voor de start van het studiejaar. Uitschrijven doe je bij de mbo-school zelf. Vergeet niet de informatie in DUO aan te passen.

Kan mijn kind een vrijstelling krijgen?

Je kind heeft ervoor gekozen om te switchen van mbo-opleiding, maar hoe zit dat met vrijstellingen? Soms worden resultaten van de vorige opleiding meegenomen naar de nieuwe opleiding. Je kind krijgt dan een vrijstelling voor dat vak. Een aanvraag voor een vrijstelling kun je doen bij de examencommissie. De regels van de mbo-school en de contactgegevens van de examencommissie vind je in de onderwijs- en examenregeling (OER).

Gerelateerde onderwerpen

Dossier

Stage tijdens de mbo-opleiding

Tijdens de stage leert je kind hoe het is om straks te werken. Maar hoe zit het met afspraken?

Lees meer
Dossier

Regels rondom werktijden en stage

Als je kind gaat stagelopen zijn er een paar regels rondom werktijden waar alle partijen zich aan moet houden.

Lees meer
Dossier

Stagediscriminatie

Het mag niet, maar helaas gebeurt het wel: stagediscriminatie.

Lees meer
Dossier

Mbo-opleiding kiezen: tips voor ouders

Hoe kies je een mbo-opleiding? We laten het zien.

Lees meer

Neem contact met ons op

We helpen u graag met al uw vragen.