Onderwerp zoeken?

Typ hier uw onderwerp in

Home > Kennisbank > Relatie ouders en school > Gescheiden ouders

Gescheiden ouders.

Als ouder wil je graag weten hoe je kind het doet op school. De school is verplicht om jou hierover te informeren. Voor gescheiden ouders zijn er specifieke regels over de toegang tot deze informatie. Wat houden deze regels in? En welke wet- en regelgeving is van toepassing?

Verschil tussen ouders met en zonder gezag

Gescheiden ouders vallen onder verschillende rechten en plichten, afhankelijk van wie gezag heeft over het kind. Ouders die gezag hebben, zijn betrokken bij belangrijke beslissingen over het onderwijs en de opvoeding van hun kind. Ouders zonder gezag hebben geen inspraak, maar hebben wél recht op informatie over het welzijn van hun kind.

Ouders met gezag

Wanneer beide ouders na de scheiding het gezag delen, zijn zij samen verantwoordelijk voor de opvoeding. Dit betekent dat de school ook beide ouders informeert en betrekt bij beslissingen over het kind.

Ouders hebben niet automatisch recht op aparte oudergesprekken. In principe wordt van ouders verwacht dat zij onenigheden samen oplossen en samen naar de oudergesprekken komen. Bij uitzondering kan de school aparte oudergesprekken aanbieden.

Ouders zonder gezag

Een ouder zonder gezag heeft geen beslissingsrecht, maar kan wel om informatie vragen over de ontwikkeling van het kind. De school kan een ouder zonder gezag toegang geven tot het leerlingvolgsysteem om zo te voldoen aan de informatieplicht.

Let op: deze toegang is niet verplicht, en het is aan de school om deze toegang wel of niet te geven.

Gesprekken en informatieplicht gescheiden ouders

Wanneer slechts één ouder gezag heeft, bepaalt deze ouder aan wie de school informatie verstrekt. Een nieuwe partner van een ouder mag alleen met toestemming van beide gezaghebbende ouders informatie ontvangen of bij gesprekken aanwezig zijn.

Als de school het gesprek hierdoor moeilijk vindt verlopen, kan de niet-wettelijke ouder geweigerd worden.

Regels en uitzonderingen

Er zijn een aantal regels en uitzonderingen als het gaat over gescheiden ouders. Hieronder lees je de meest voorkomende regels en uitzonderingen.

  • Bij uitzondering mag de school weigeren om informatie aan een ouder te geven. De school moet hiervoor zwaarwegende argumenten hebben, zoals een rechterlijke beschikking of wanneer dit in belang van de leerling is. De school moet de reden altijd delen.
  • Wil je je kind aanmelden op een (andere) basisschool of middelbare school? Dan mag de school één handtekening van een gezaghebbende ouder genoeg vinden. Wel moeten beide ouders het met de aanmelding eens zijn. Als de school weet dat een van de ouders bezwaar heeft, mag de inschrijving  niet doorgaan.
  • Is je kind 16 jaar of ouder? Dan mag die zelf beslissen wie het leerlingdossier mag inzien.

Protocol gescheiden ouders

Het protocol voor gescheiden ouders is dat de school moet zich neutraal opstellen en kiest dus geen partij tussen ouders.

Steeds meer scholen stellen hiervoor een protocol op waarin staat hoe de school omgaat met gescheiden ouders. De medezeggenschapsraad heeft instemmingsrecht over dit protocol. Het protocol voor gescheiden ouders vind je in de schoolgids.

Neem contact met ons op

We helpen u graag met al uw vragen.