Onderwerp zoeken?

Typ hier uw onderwerp in

Home > Kennisbank > Start op de basisschool > Aanmelden basisschool

Aanmelden basisschool.

Je hebt een basisschool voor je kind gekozen. Nu is het tijd om je kind bij die school aan te melden. Spannend! Hoe werkt het aanmelden? En waar let je op? Wat moet je allemaal wel en niet aan de school doorgeven en vanaf wanneer mag je je kind aanmelden?

Vanaf wanneer mag ik mijn kind aanmelden?

Vanaf de leeftijd van drie jaar, mag je je kind aanmelden bij de basisschool. Het is daarom handig om al te beginnen met het kiezen van een basisschool vóórdat je kind drie jaar is. Zorg dat de aanmelding van je kind op tijd bij de school binnen is. Dat is minimaal 10 weken voordat je kind vier jaar oud wordt, maar liever eerder. Kijk ook op de website van je gemeente of de school of er specifieke regels over het aanmelden gelden.

Let op! Meld je kind altijd schriftelijk aan. Alleen dan is de aanmelding officieel en moet de school die ook in behandeling nemen.

Hoe meld je je kind aan?

Veel scholen werken met aanmeldformulieren. Op het formulier vul je de gegevens van je kind in. Dit zijn in ieder geval altijd de voor- en achternaam, geboortedatum, het geslacht en het burgerservicenummer. Wil je je kind bij meerdere scholen tegelijk aanmelden? Vraag dan bij de gemeente en/of bij de school of dit mag en wat de regels zijn.

Is er geen aanmeldformulier? Stuur dan een e-mail naar de directeur of het schoolbestuur. Meld je kind in elk geval altijd schriftelijk aan.

Nog geen basisschool gekozen? Lees hieronder hoe je de schoolkeuze aanpakt.

Voorrangsregels

Sommige scholen hebben voorrangsregels. Als er te weinig plek is op school worden kinderen die aan deze regels voldoen, eerder geplaatst dan andere kinderen. De school bepaalt zelf welke voorrangsregels er gelden. Dit moet in het schoolbeleid staan en voor iedereen gelden. Vraag bij de basisschool waar je je kind wil aanmelden na of en welke voorrangsregels er gelden.

Sommige scholen geven voorrang aan alleen jongens of alleen meisjes. Dit mag niet. Twijfel je of school zich aan de juiste voorrangsregels houdt? Bekijk de schoolgids of neem contact op met ons adviespunt.

Centrale aanmeldperiodes en startperiodes

Er zijn woonplaatsen waar centrale aanmeldperiodes en startperiodes zijn, bijvoorbeeld in Amsterdam en Den Haag. Vraag na bij de basisschool en/of je gemeente wanneer deze periodes zijn. Sommige scholen hebben afspraken gemaakt over hoe kinderen over de verschillende scholen worden verdeeld.

Heeft de school van jullie keuze zulke afspraken? Dan kan het zijn dat je kind alleen in jullie eigen wijk naar school mag, dat er geloot wordt of dat er bepaalde voorrangsregels gelden. Je kunt dit altijd bij de school of de gemeente navragen.

Na het aanmelden

Als je je kind hebt aangemeld, neemt de school binnen zes weken een beslissing over de aanmelding. Stelt de school deze beslissing toch uit? Dan mag dit niet langer dan vier weken extra duren. Je hoort dan of je kind is toegelaten of niet. Wanneer er geen plek is en de school met een wachtlijst werkt, kan je kind op deze wachtlijst worden geplaatst.

Let op! Je kind is vanaf 5 jaar leerplichtig. Staat je kind op een wachtlijst? Houd dan de wachttijden goed in de gaten, zodat je kind op tijd kan starten op de basisschool. Wil je niet wachten tot er plek is? Meld je kind dan aan op een andere basisschool waar wel plek is.

Starten op de basisschool

Als de inschrijving rond is en je kind 4 jaar is geworden, mag je kind starten op de basisschool. Sommige scholen werken met centrale startdatums. Bijvoorbeeld elke eerste week van de maand. Overleg met de school wat de beste startdatum is. Vaak mag je kind ook al een paar keer gaan wennen in de klas.

Geweigerd?

Is je kind geweigerd op de basisschool? Dat is natuurlijk enorm jammer. Een weigering kan een paar verschillende redenen hebben. De school is bijvoorbeeld vol of ze kunnen niet de juiste ondersteuning bieden aan je kind. De school moet deze beslissing altijd schriftelijk toelichten.

Vragen?

Kom je er nog niet helemaal uit of heb je andere vragen? Bel, mail of Whatsapp met onze experts van het Adviespunt.

Gerelateerde onderwerpen

Dossier

Vrijheid van onderwijs

In Nederland hebben we vrijheid van onderwijs. Wat is dit precies en wat betekent het voor jou en je kind?

Lees meer
Dossier

Geweigerd door de basisschool

Is je kind geweigerd op de basisschool? Dan heb je vast vragen. Mag de school je kind wel weigeren? Om welke redenen mag dat, en wat kun je doen?

Lees meer
Dossier

Onvolledig lesprogramma 4-jarigen

Kinderen van 4 jaar mogen naar school maar zijn nog niet leerplichtig.

Lees meer
Dossier

Onderwijsachterstandenindicator CBS

Lees meer

Meer informatie

Neem contact met ons op

We helpen u graag met al uw vragen.