Onderwerp zoeken?

Typ hier uw onderwerp in

Ouders zijn betrokken.

Alle ouders zijn betrokken bij het onderwijs aan hun kind. Sommige ouders helpen bij activiteiten op school, anderen ondersteunen hun kind thuis. Belangrijk is de gelijkwaardige relatie en samenwerking tussen ouders en de school.

Alle ouders zijn betrokken 

Alle ouders zijn betrokken bij hun kind, en dus ook bij de ontwikkeling op school. Ouders kunnen op verschillende manieren betrokken zijn, thuis of op school, zowel binnen als buiten de klas. Soms is dat vanuit de ontwikkeling van hun eigen kind, maar er zijn ook ouders die graag een handje meehelpen bij schoolactiviteiten. Dat kan op veel verschillende manieren.

Gelijkwaardigheid 

School is de deskundige als het gaat om het geven van onderwijs. U bent als ouder de expert en de verantwoordelijke als het gaat om het opvoeden van uw kind. Samen dragen jullie zorg voor de goede ontwikkeling van een kind. Daar is een goede samenwerking voor nodig. Contact en communicatie verloopt beter als u elkaar serieus neemt en op basis van gelijkwaardigheid met elkaar in gesprek gaat. Het is dan ook belangrijk om tijdens een rapportbespreking of ouderavond te praten over de thuissituatie. Ziet u dat uw kind niet lekker in zijn vel zit als hij uit school komt? Bespreek dit met de leerkracht. Samen komen jullie verder.

Betrokkenheid thuis 

Onderzoek laat zien dat alle ouders kunnen bijdragen aan betere onderwijsresultaten van hun kind. Als u belangstelling toont voor wat uw kind op school leert, helpt dat enorm. Zoek naar een manier die voor u en uw kind prettig is om thuis te bespreken hoe het op school gaat. Het kan zijn dat door een gesprek met uw kind, er voor u reden is om contact op te nemen met school. Bij de leerkracht of mentor van uw kind kunt u altijd uw vraag stellen.
Heeft uw kind al huiswerk? Zorg dan voor een geschikte plek om huiswerk te maken of help bij de planning. Soms vraagt een kind om hulp bij het huiswerk. Kijk wat u kunt doen of vraag aan de leerkracht of mentor van uw kind wat helpt.

 

Gerelateerde onderwerpen

Dossier

Ouders in de klas

Ouders kunnen soms ook helpen in de klas. Dit kan éénmalig zijn voor bijvoorbeeld een project of speciale les, maar u kunt ook structureel helpen.

Lees meer
Dossier

Betrokkenheid bij de school

Ouders kunnen ook helpen op school. Dit kan op verschillende manieren, passend bij uw eigen interesses en talenten.

Lees meer

Neem contact met ons op

We helpen u graag met al uw vragen.