Onderwerp zoeken?

Typ hier uw onderwerp in

Home > Kennisbank > Schoolkeuze > Naar de middelbare school > Tips voor de brugklas

Tips voor de brugklas.

Om ervoor te zorgen dat de overgang naar de middelbare school soepel verloopt, leest u hier een aantal praktische tips voor de brugklas.

Grote stap

Als uw kind binnenkort naar de brugklas gaat is dat een grote stap. Een nieuwe klas, een grote school, andere vakken, meer huiswerk en veel verschillende docenten. Uw zoon of dochter maakt een stap naar meer zelfstandigheid.

Tips voor de brugklas

 1. Bereid je in de laatste weken van de vakantie goed voor
 2. Zorg voor een positieve werksfeer thuis
 3. Creëer een rustige leeromgeving
 4. Gebruik bij huiswerk maken het 5-stappenplan
 5. Spreek een eindmoment af
 6. Help uw kind relativeren
 7. Bezoek de kennismakingsavond of het startgesprek van de school

Tip 1: Voorbereiding

Het is verstandig in de laatste weken van de vakantie alles voor een goede leeromgeving te organiseren: een rustige eigen plek, de boeken gekaft en studiematerialen als agenda, etui, pennen en potloden gekocht.

Tip 2: Zorg voor een positieve werksfeer

Na thuiskomst is het goed eerst even te ontspannen. Het is belangrijk dat huiswerk vanaf het begin een gewoonte wordt, ook al is het nog niet zoveel. Bepaal vervolgens samen met uw kind welke tijd het meest geschikt is om aan de slag te gaan, zo voorkomt u uitstel-gedrag. Heeft uw kind uw hulp nodig? Kies dan voor een moment waarop u als ouder echt tijd voor uw kind kunt reserveren.

Tip 3: Rustige leeromgeving

Huiswerk maken gaat het best in een rustige omgeving. Op een vaste plek komt uw kind sneller in de ‘huiswerkstand’. Dat kan aan tafel in de woonkamer of op de eigen kamer. Bespreek met uw kind waar de voorkeur naar uitgaat. Belangrijk daarbij is dat er zo min mogelijk afleiding is. Maak daarom afspraken over telefoon, laptop, tv en andere apparatuur.

Tip 4: Huiswerk en het 5-stappenplan

Vindt uw kind het lastig om met het huiswerk aan de slag te gaan? Probeer dan het 5-stappenplan. Een goede methode om in het begin samen aan te leren en na verloop van tijd zelfstandig toe te passen.

 1. Schoolagenda: Leer uw kind nooit zo maar te beginnen. Eerst kijken, dan aan de slag. In de agenda ziet uw kind wat het moet doen voor de volgende dag. Maak dagelijks een planning: wat doe ik eerst, wat er na?
 2. Huiswerk maken: Kinderen vinden het vaak prettig eerst met doewerk te beginnen, dat is prima. Zorg wel voor afwisseling. Na een portie doewerk weer wat leerwerk en zo verder.
 3. Lessen leren en controleren: Iets leren kan in het begin lastig zijn. Het begint met de tekst goed door te lezen en te kijken of je alles snapt. Moeilijke woorden opzoeken. Een samenvatting, schema of mindmap maken helpt. Kent uw kind de stof? Na het leren is het belangrijk dat uw kind zichzelf leert controleren. Bijvoorbeeld door aan zichzelf terug te vertellen waar de les over gaat. Als uw kind het prettig vindt, kunt u ook helpen door te overhoren. Daarnaast zijn er voor de talen veel overhoormogelijkheden op internet.
 4. Leren plannen: Leer uw kind vragen stellen die helpen bij het plannen. Zoals: Hoeveel tijd heb ik vandaag? Heb ik afspraken buitenshuis? Heb ik binnenkort een toets? Het is goed daar al een paar dagen eerder mee te beginnen. Liever 3 keer 10 minuten oefenen, dan 1 keer 30 minuten. Zijn er opdrachten die pas over een paar dagen klaar hoeven te zijn, maar nu al gemaakt kunnen worden?
 5. Afsluiten: Laat uw kind altijd de agenda controleren en afvinken, bureau leegmaken en de schooltas voor de volgende dag inpakken.

Tip 5: Afronding

Behalve een startmoment is het ook goed een eindmoment af te spreken. Hoe lang uw kind voor het huiswerk nodig heeft zal per dag verschillen. Bovendien heeft het ene kind meer tijd nodig dan het andere. Maar na verloop van tijd valt redelijk in te schatten wat de gemiddelde huiswerktijd is. Einde: opruimen en tas inpakken voor de volgende dag.

Tip 6: Help relativeren

Huiswerk is belangrijk, maar ontspanning ook. Help daarom in het begin bij het plannen, zodat uw kind ook buitenshuis sport, clubs en verenigingen kan blijven volgen.

Tip 7: Kennismaking of startgesprek van de school

Als het goed is zal de mentor van de klas al kort na de start de ouders uitnodigen voor een eerste kennismaking. Vaak is dat met alle ouders van de klas, maar steeds meer al met een individueel startgesprek tussen mentor en ouders. Het is in ieder geval belangrijk deze te bezoeken. Daar kunt u horen welke aanpak van het huiswerk de school aanbeveelt. Als ouder kunt u bijvoorbeeld aangeven wat de mentor over uw kind zou moeten weten.

Gerelateerde onderwerpen

Dossier

Weigering door middelbare school

Het schoolbestuur beslist of uw kind op de school wordt toegelaten. Een school mag uw kind weigeren. Hiervoor moeten wel goede redenen zijn.

Lees meer
Dossier

Aanmelden middelbare school

Uw kind heeft de basisschool bijna afgerond en gaat naar de middelbare school. De basisschool geeft advies welke school het beste bij uw kind past.

Lees meer
Dossier

Checklist voor het kiezen van een middelbare school

U weet zelf als ouder en kind het beste wat er bij uw kind past. We hebben voor u een aantal afwegingen op een rij gezet.

Lees meer
Dossier

Middelbare school kiezen

De keuze voor een middelbare school is heel persoonlijk en voor veel leerlingen en ouders een grote stap.

Lees meer

Neem contact met ons op

Het adviespunt is bereikbaar voor al uw vragen.