Home > Nieuws > Nieuws > Advies OMT: Versoepel quarantaineregels basisonderwijs

Advies OMT: Versoepel quarantaineregels basisonderwijs.

6 september 2021 Nieuws
verbeteraanpak passend onderwijs

Het OMT adviseert het ministerie om de quarantaineregels op basisscholen na 20 september te versoepelen. Het zou dan niet langer noodzakelijk zijn om bij besmetting een hele klas naar huis te sturen. Voor ouders betekent het ze niet langer onverwacht hun kinderen moeten opvangen en begeleiden om op afstand lessen te volgen.

Nu geldt in het basisonderwijs nog de regel dat een hele klas thuis moet blijven als één leerling positief getest is op het coronavirus. Dagblad Trouw meldt maandag dat daardoor op honderden basisscholen vlak na de zomervakantie de lessen niet kunnen beginnen. En dat zorgt voor problemen op scholen, waar dus al gelijk aan het begin van het schooljaar lessen uitvallen.

Concreet

Concreet betekent het advies dat straks niet langer een hele klas thuis hoeft te blijven, maar alleen de leerling die in nauw contact is geweest met een besmet kind. Voor deze leerling geldt dan dat die lessen op afstand kan volgen.

Verstandig

Volgens het OMT is het verstandig om deze versoepeling over twee weken (dus vanaf 20 september) in te laten gaan. OMT-lid en voorzitter van de Vereniging voor Kindergeneeskunde Károly Illy geeft in de krant aan dat het kan. “Tegen die tijd zullen de risico’s die we lopen veel minder zijn.” Het advies geldt voor alle basisschoolleerlingen, en ook voor de kinderopvang en buitenschoolse opvang. ”In principe geldt het voor alle kinderen onder de twaalf jaar.”

Positief

“Ik ben erg gelukkig voor heel veel kinderen dat die maatregel over een paar weken verlaten kan worden”, zegt Illy. Ook Ouders & Onderwijs is positief over het advies. Het schept voor leerling en ouder duidelijkheid en kan onnodige lesuitval voorkomen. Ouders hoeven daardoor minder vaak onverwacht hun kinderen op te vangen.

Meer informatie

Lees alles wat u moet weten over de quarantaineregels op onze website. En over coronaregels na de zomervakantie op onze nieuwspagina en speciale FAQ. Als u nog vragen heeft kunt u op werkdagen natuurlijk ook telefonisch contact opnemen met Ouders & Onderwijs op 088-6050101. Of door een e-mail te sturen naar vraag@oudersenonderwijs.nl

Gerelateerde onderwerpen

Quarantaine op school, hoe zit het?

Na de zomervakantie zijn de regels voor quarantaine bij een besmetting in de klas veranderd. Leerlingen en leraren die als immuun voor corona worden beschouwd, hoeven bij een besmetting in de klas niet meer in quarantaine. Dat levert veel vragen op. Daarom hieronder de belangrijkste punten op een rij.

Lees meer

Zelftesten voor middelbare scholieren

Vanaf volgende week komen er zelftesten beschikbaar voor leerlingen in het voortgezet (speciaal) onderwijs, waarmee zij zichzelf preventief kunnen testen op het coronavirus. Het testen is vrijwillig en mag dus nooit een voorwaarde zijn voor leerlingen om aan het onderwijs te kunnen deelnemen. Dit maakte het ministerie van OCW dinsdagmiddag bekend.

Lees meer
Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.