Home > Nieuws > Nieuws > Basisschoolleerlingen maandag weer naar school

Basisschoolleerlingen maandag weer naar school.

2 februari 2021 Nieuws
Basisschoolleerlingen naar school

Basisschool en kinderopvang gaan onder voorwaarden aanstaande maandag weer open. Middelbare scholen blijven voorlopig gesloten. Dat maakte het kabinet dinsdag bekend tijdens de persconferentie.

Basisscholen en kinderopvang kunnen dus vanaf maandag 8 februari weer open. Het kabinet volgt met deze beslissing de adviezen van het OMT op.

‘Een belangrijk besluit’, zegt Rutte. ‘Voor de kinderen en de meesters en juffen. Op school leren kinderen nu eenmaal het beste. Dit is ook zo’n besluit waarbij je alle belangen zorgvuldig moet wegen.’

De scholen mogen open onder de volgende voorwaarden:

  • Kinderen en leraren gaan vijf dagen in quarantaine bij een besmetting.
  • Contacten tussen leerlingen en onderwijspersoneel worden beperkt. Dat kan bijvoorbeeld door pauzes en begintijden anders te plannen.
  • Het advies is om kinderen in de hoogste groepen te laten samenwerken in tweetallen. Waar mogelijk moeten zij anderhalve meter afstand van elkaar houden.
  • Het advies is om kinderen in de lagere groepen te laten werken met vaste groepjes van een maximale grootte. Contacten tussen kinderen wordt zo beperkt.
  • Scholen kunnen kinderen uit groep 7 en 8 adviseren een mondkapje te dragen in de gangen van de school. Vooral als anderhalve meter afstand houden daar niet goed mogelijk is.
  • Op school wordt alleen voor onderwijs, zorg en opvang van kinderen gezorgd. Activiteiten zoals teamdagen of ouderavonden vinden op afstand plaats.

Quarantaine

Het is de bedoeling dat alle leerlingen in een klas in quarantaine gaan als een klasgenoot besmet raakt. Deze quarantaine duurt vijf dagen. Op de vijfde dag kunnen zij zich laten testen. Dat is niet verplicht. Wie vervolgens negatief test, kan weer fysiek naar school. Leerlingen die zich niet laten testen blijven vijf dagen langer in quarantaine. De dagen in quarantaine volgen de leerlingen afstandsonderwijs.

Bij leraren op de basisschool en begeleiders van de kinderopvang worden sneltests ingezet. Ook zullen schoolkinderen voortaan meegenomen worden in het bron- en contactonderzoek van de GGD.

Middelbare scholen

Middelbare scholen en buitenschoolse opvang (BSO’s) kunnen voorlopig nog niet heropenen en blijven tot zeker 2 maart gesloten. Volgens het OMT kan een openstelling hiervan tot extra contacten en mogelijk extra verspreiding van het coronavirus leiden. Rutte: ‘Als het kan, gaan de middelbare scholen zo snel mogelijk weer open. Dat zal niet voor 1 maart zijn. Op 23 februari nemen we een besluit hierover.’

Uitzonderingen zijn er voor kinderen van ouders met een cruciaal beroep, kwetsbare kinderen, leerlingen die praktijkonderwijs volgen en examenleerlingen. Zie verder het complete overzicht.

Vragen

Voor antwoorden op vragen over het onderwijs tijdens de coronaperiode kunt u terecht op onze FAQ-pagina. Deze wordt continu bijgewerkt naar de actuele situatie. Maar u kunt natuurlijk ook contact opnemen met onze medewerkers. Via e-mail: vraag@oudersenonderwijs.nl of telefonisch: 088-6050101. We zijn op werkdagen bereikbaar tussen 09.30-12.30 uur en 13.00-16.00 uur.

 

Gerelateerde onderwerpen

Vraag & antwoord: Coronaregels op school

Basisscholen, middelbare scholen, mbo-scholen, hogescholen en universiteiten zijn weer geopend voor fysieke lessen. Verder komt er zeer binnenkort een einde aan een groot aantal coronamaatregelen in het onderwijs. Zo mogen ouders de school weer in en komen de regels voor groepsgrootte, cohorten, looproutes en gespreide pauzes te vervallen.

Lees meer

Neem contact met ons op

We helpen u graag met al uw vragen.