Home > Nieuws > Nieuws > Geen centraal schriftelijk examen voor staatsexamenkandidaten

Geen centraal schriftelijk examen voor staatsexamenkandidaten.

3 april 2020 Nieuws

Ook voor het Staatsexamen geldt dat het centraal schriftelijk examen vervalt. Staatsexamenkandidaten krijgen nu hun diploma op basis van de resultaten van het college-examen. Dat heeft het College voor Toetsing en Examens op 3 april bekend gemaakt.

Leerlingen op het speciaal onderwijs, op een particuliere school en leerlingen die IVIO volgen halen veelal hun diploma via het Staatsexamen. Ook voor hen is er nu meer duidelijkheid en zijn de examen data bekend.

Data examens

Het college-examen bestaat, afhankelijk van niveau en vak, uit een schriftelijk, praktisch en/of mondeling deel. Op de website van DUO is te vinden uit welk onderdeel het college-examen per niveau en vak bestaat. De stofomschrijving blijft ongewijzigd. Deze is ook te vinden op de website van DUO.

De schriftelijke college-examens zijn van maandag 25 mei t/m 29 mei en vinden in principe op school plaats. De mondelinge en praktische college-examens zijn tussen 6 juni en 1 augustus. Voor de leerlingen op het VSO veranderen daarmee de data niet. De herkansingen van de schriftelijk examens zijn van 17 augustus t/m 20 augustus. De herkansingen van de mondelinge en praktische examens zijn op 22 en 29 augustus en eventueel 5 september. Op de website van DUO vindt u het rooster van de examens. Voor werkstukken geldt dat de uiterste inleverdatum is veranderd van 1 april naar 1 juni.

Alle examens worden afgenomen volgens de RIVM-richtlijnen.

Zak-slaagregeling

Er wordt nog gewerkt aan een aangepast zak-slaagregeling en de herkansingsmogelijkheden. Daarom is nog niet bekend welke cijfers een leerling waarvoor moet halen om te slagen. De uitslag of een leerling geslaagd of gezakt is, volgt zo snel mogelijk na de afronding van het laatste examenonderdeel.

De voor het mondeling examen aangevraagde extra voorzieningen, zoals mentor aanwezig, antwoorden eerst op papier noteren en dan bespreken, blijven gelden. Het is niet meer mogelijk om nieuwe voorzieningen aan te vragen.

Meer informatie

Meer informatie en oefenmateriaal voor de examens staat op de website van DUO. Wij wensen alle leerlingen veel succes met hun examens!

Gerelateerde onderwerpen

Vraag & antwoord: Coronaregels op school

Basisscholen, middelbare scholen, mbo-scholen, hogescholen en universiteiten zijn weer geopend voor fysieke lessen. Verder komt er zeer binnenkort een einde aan een groot aantal coronamaatregelen in het onderwijs. Zo mogen ouders de school weer in en komen de regels voor groepsgrootte, cohorten, looproutes en gespreide pauzes te vervallen.

Lees meer

Eindtoets wordt afgeblazen

De eindtoets in het primair onderwijs gaat dit jaar niet door in verband met het coronavirus. De scholen gaan zich volledig richten op de opvang van leerlingen en de organisatie van onderwijs op afstand.

Lees meer

Meer informatie

Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.