Onderwerp zoeken?

Typ hier uw onderwerp in

Home > Nieuws > Help ouders de lockdown door: leuke activiteiten

Help ouders de lockdown door: leuke activiteiten.

16 december 2020 Blog
Richtlijnen voor scholen

De nieuwe lockdown stelt je als ouder waarschijnlijk weer aardig op de proef. Thuiswerken en ouderschap gaan immers niet bepaald hand in hand. Niet gek dus als het stressniveau de pan uit stijgt en overwerken momenteel meer regel dan uitzondering is. Daarom is het belangrijk om te beseffen dat er – ondanks de strenge lockdown - nog zó veel mogelijk is om te ontspannen. Nee, echt! Daarom hebben we 6 activiteiten op een rij gezet die je in deze lockdown, samen met de kinderen - of juist niet ;-) gewoon kunt blijven doen.

1. Naar buiten

Het is het afgelopen jaar vaak gezegd: blijf zoveel mogelijk binnen. Wat echter wél mag, is wandelen of fietsen in de buitenlucht. En het goede nieuws is dat dit niet eens in je uppie hoeft. Neem je kids mee naar het park of bos! Neem een vriendje of vriendinnetje van hen mee. Daarmee maak je een andere ouder ook blij 😉  Denk altijd aan de anderhalve meter afstand. Ook als de lockdown je even te veel wordt door alle chaos in huis, is dit dé manier om even tot rust te komen. Het kan zelfs in de lunchpauze! Ideaal, toch?

2. Online yoga

Kom je liever binnenshuis tot rust? Dan is een online les yoga wellicht de oplossing. Ook voor kinderen is dit leuk en ontspannend! Even samen jullie matje uitrollen en gaan! Of je nou de Cobrahouding of de Neerwaartse Hond doet tijdens de yogasessie, het zorgt er in ieder geval voor dat je heerlijk tot rust komt. Zo kun je je dag in alle rust beginnen of je stressniveau even resetten in de lunchpauze. En voor alle vaders: yoga is ook voor jullie hoor. Probeer het maar eens!

3. Schaken

Het is dé hype van dit moment: schaken. En dat heeft alles te maken met de Netflix-serie The Queen’s Gambit. Natuurlijk hoef je niet zó goed te spelen als Elisabeth Harmon herself, maar een prima partijtje schaken is echt niet zo moeilijk. Online vind je vele video’s die de basisprincipes uitleggen. Heb je die eenmaal onder de knie, dan ben je klaar om je tegenstander uit te dagen. Broertjes, zusjes, vaders en moeders; maak teams! En dit kan ook in een muisklik met mensen van over de hele wereld. Mocht je dus graag willen schaken ter ontspanning, dan ben je dus niet afhankelijk van of je partner of kind je uitdaging aan wil gaan. Al is het natuurlijk wel het leukste als je je eigen partner in no-time van het bord veegt, toch?

4. Eigen bedrijf starten

Heb jij het geluk dat je thuis verder kunt werken? Mooi! Toch geldt dat niet voor iedereen. Ouders die werkzaam zijn in de horeca, theaters, kapsalons, sportscholen en vele andere branches hebben dat geluk momenteel niet. Voor hen is het juist zoeken naar een manier om de tijd (nuttig) te kunnen vullen. Sommigen starten een eigen bedrijf om een extra zakcentje te verdienen en de tijd nuttig te besteden. Een interessante manier is het geven van (online) bijles. Ben je goed in een bepaald vak en kun je daar scholieren mee helpen? Anderen schieten ouderen en kwetsbaren te hulp, bijvoorbeeld met het doen van de boodschappen. Er zijn eindeloos veel mogelijkheden te bedenken om een eigen bedrijf te starten in coronatijd. Zo zie je maar: de lockdown brengt toch nog mooie kansen met zich mee.

5. Kokkerellen

Heb je een stressvolle werkdag achter de rug waarbij de kinderen veel aandacht vroegen? Dan is de verleiding groot om iets makkelijks te eten. Toch kan het rustgevend zijn om toch de keuken in te duiken en er iets lekkers van te maken. Lekker staat immers niet per se gelijk aan dat er veel tijd voor nodig is. Kokkerellen is overigens ook leuk voor het weekend, als je er écht de tijd voor kunt nemen. Bak bijvoorbeeld samen met je kind een taart, of maak samen een lekker gerecht voor het avondeten. En vergeet de kerstkoekjes niet. Het zoeken van recepten en het maken van een lijstje is een leerzame activiteit voor de kids.

6. Knutselen

Het is bijna Kerstmis en dat betekent dat ook daarvoor het een en ander geregeld moet worden. Ook al wordt het een sobere kerst, je wilt het toch op z’n minst gezellig maken. Het versturen van de kerstkaarten staat al een aantal weken hoog op je to-do-lijstje, maar je bent er door de drukte met werk nog niet aan toe gekomen. Geen paniek! Het is een leuke activiteit om dit samen met je kind te doen. Laat je kind de eigen kaarten schrijven (en in een hele gekke bui zelfs zelf maken!) Ga daarna met je kind op pad om zijn/haar kaarten bij alle vriendjes en vriendinnetjes in de brievenbus te gooien. Een leuke taal- en schrijfoefening en ook nog eens goed voor de lichaamsbeweging. Drie vliegen in één klap!

Zo zie je maar: zelfs tijdens de lockdown zijn er genoeg activiteiten te bedenken om tot rust te komen. Het vraagt weliswaar wat aanpassingsvermogen, maar met een beetje creativiteit kom je – zelfs met de drukste kinderen en zwaarste baan – deze lockdown met gemak door!

Wij bieden informatie, persoonlijk advies en een luisterend oor

Wij kunnen ons voorstellen dat ouders veel vragen hebben en zelfs frustraties ervaren.
Op onze website staan zoveel mogelijk antwoorden. Even sparren? Bel dan met ons Adviespunt op 088-5060101. Wij helpen graag! Ook met enkel een luisterend oor. Het team van Ouders & Onderwijs wenst alle ouders veel sterkte in deze uitdagende tijd. En maak er, ondanks alle beperkingen, mooie en warme feestdagen van. Namens alle – ook ouders – medewerkers van Ouders & Onderwijs

Gerelateerde onderwerpen

10 tips speciaal voor kleuters die thuiszitten

Er is geen school of opvang en de kinderen zijn de komende weken thuis. Op sommige momenten vervelen kinderen elkaar en zitten ouders met hun handen in het haar. Kijk snel voor 10 leerzame en vermakelijke tips speciaal voor kleuters die thuis zitten.

Lees meer

10 tips voor kinderen die thuis zitten

Er is geen school of opvang en de kinderen zijn de komende weken thuis. Vervelen is uit den boze. Dus hoe kunnen kinderen op een zo leerzaam mogelijke manier beziggehouden worden? Ouders & Onderwijs zet een aantal tips op een rij.

Lees meer

Vraag & antwoord: Scholen weer open, wat betekent dit?

Vanaf aanstaande maandag 19 april gaat de buitenschoolse opvang weer open. Kinderopvang, basisscholen, speciaal onderwijs, voortgezet onderwijs en mbo's waren al eerder van start gegaan.

Lees meer

Neem contact met ons op

Het adviespunt is bereikbaar voor al uw vragen.