Home > Nieuws > Nieuws > Middelbare scholen volledig open vanaf 31 mei

Middelbare scholen volledig open vanaf 31 mei.

22 mei 2021 Nieuws

Alle middelbare scholen mogen vanaf maandag 31 mei weer volledig open voor leerlingen. Vanaf 7 juni is dat verplicht. Leerlingen hoeven geen anderhalve meter afstand meer van elkaar te houden. Het kabinet neemt dit besluit mede op basis van een advies van het Outbreak Management Team (OMT).

De middelbare scholen mogen weliswaar open gaan, maar dat wil niet zeggen dat ze dat ook daadwerkelijk kunnen doen. Sommige scholen hebben volgens minister Slob meer voorbereidingstijd nodig. Een week later (7 juni) geldt als datum dat alles geregeld moet zijn. ‘We willen het voor de leerlingen mogelijk maken om nog minimaal zes weken naar school te gaan voor de zomervakantie begint’, aldus minister Slob.

Mondkapjes en zelftesten

De middelbare scholieren zullen dan weer allemaal tegelijk naar school gaan. Hoewel de anderhalvemetermaatregel tussen leerlingen dus wordt losgelaten, blijft de mondkapjesplicht. Die geldt in het voortgezet onderwijs buiten de lessen, in het schoolgebouw. Ook krijgen leerlingen en leraren de beschikking over zelftesten. Deze kunnen zij preventief twee keer per week bij zichzelf afnemen. Deelname blijft vrijwillig.

Toelichting

‘We zien natuurlijk het aantal besmettingen erg teruglopen in Nederland’, zegt minister Slob in een korte toelichting. ‘We zien daarnaast ook dat de mensen die gevaccineerd zijn een steeds grotere groep wordt. We zien dat de druk op de zorg een stuk minder aan het worden is. Maar onverlet moeten we wel onze maatregelen blijven nemen. En gelukkig hebben we in deze tijd ook de mogelijkheid om de zelftesten in te zetten. Dan is het ook wel erg belangrijk dat die beschikbaar zijn en dat ze ook in de praktijk zullen worden gebruikt. En daar zullen we natuurlijk alles aan doen om dat te bevorderen.’

Positief onder voorwaarden

Ouders & Onderwijs is positief over het besluit onder een aantal voorwaarden. Veel leerlingen hebben er ontzettend naar uitgekeken om weer volledig naar school te mogen. Wel moet er begrip zijn voor ouders, leerlingen en leraren die om medische of andere redenen niet willen deelnemen aan het fysieke onderwijs. Ook roepen we het kabinet nogmaals op om onderwijzend personeel met voorrang te laten vaccineren.

‘We vinden het fijn dat de mogelijkheid er is dat scholen per 31 mei weer opengaan. Wel moeten leerlingen, ouders en leraren voor zichzelf de afweging kunnen maken of ze het verantwoord vinden om weer volledig naar school te gaan, dan wel les te geven. Een voorwaarde is dat scholen het onderwijs voor alle partijen veilig kunnen organiseren. Lukt dat niet, dan moet  de mogelijkheid blijven een eigen afweging te maken’, aldus Lobke Vlaming, directeur Ouders & Onderwijs.

‘De zelftests die leerlingen twee keer per week thuis kunnen doen, kunnen uiteraard helpen om de veiligheid op school te borgen. We hebben echter nog veel vragen rondom het gebruik van de zelftests. Kan de school de veiligheid borgen als leerlingen de zelftest niet willen doen? Kunnen leerlingen die dat willen afstandsonderwijs blijven volgen? Op deze en andere vragen hopen we zo snel mogelijk antwoord te kunnen geven.’

Vragen

Heeft u vragen? De belangrijkste informatie over zelftesten staat op onze themapagina. Veelgestelde vragen over corona staan in onze FAQ. Bel op werkdagen met ons adviespunt op 088-6050101 of stuur een e-mail naar vraag@oudersenonderwijs.nl.

Gerelateerde onderwerpen

Zelftesten voor middelbare scholieren

Vanaf volgende week komen er zelftesten beschikbaar voor leerlingen in het voortgezet (speciaal) onderwijs, waarmee zij zichzelf preventief kunnen testen op het coronavirus. Het testen is vrijwillig en mag dus nooit een voorwaarde zijn voor leerlingen om aan het onderwijs te kunnen deelnemen. Dit maakte het ministerie van OCW dinsdagmiddag bekend.

Lees meer

Testen op middelbare scholen vanaf half april

Op alle scholen voor voortgezet (speciaal) onderwijs wordt het vanaf 12 april mogelijk om leerlingen en onderwijspersoneel te testen op het coronavirus. Dit kan als een besmetting met het coronavirus op school bekend is. Het gebruik van de zelftest is altijd vrijwillig. Dit schreef minister Slob donderdag in een brief aan de scholen.

Lees meer

Alles wat je wilt weten over zelftesten in het onderwijs

Bij de persconferentie op 26 november is besloten om de bestaande maatregelen in het onderwijs uit te breiden. Voor alle leerlingen op de middelbare school en leerlingen in de groepen 6, 7 en 8 van de basisschool geldt het advies om tweemaal in de week preventief te testen. Deze zelftesten zijn op school beschikbaar. Vooral om de veiligheid te waarborgen en coronabesmettingen te voorkomen. Het advies is om deze zelftest twee keer in de week te doen. Het gebruik is altijd vrijwillig.

Lees meer
Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.