Home > Nieuws > Nieuws > OMT-advies: ‘Vervroeg de kerstvakantie met een week’

OMT-advies: ‘Vervroeg de kerstvakantie met een week’.

7 december 2021 Nieuws
kerstvakantie

De besmettingen in het basisonderwijs zijn hoog. Het Outbreak Management Team (OMT) stelt daarom voor om de kerstvakantie met een week te vervroegen zodat eventuele besmettingen tijdens de feestdagen kunnen worden voorkomen. Dat staat in het laatste advies aan het kabinet. Over de effectiviteit van deze maatregel bestaat enige twijfel.

Officieel begint de kerstvakantie op 24 december en dat is vlak voor beide kerstdagen. Het risico dat kinderen opa, oma of andere familieleden besmetten is dan natuurlijk best groot. Door de vakantie al in te laten gaan op 17 december blijven de kinderen langer ‘in de eigen gezinsbubbel’ en is de kans op besmettingen kleiner. Tenminste dat is het idee.

Opvang

Maar is dat wel zo? Sommige werkende ouders moeten misschien alsnog op zoek naar opvang voor die extra week. De kans dat opa en oma daarvoor worden ingezet is groot. Met de nodige risico’s van dien. Het OMT geeft dit zelf ook aan: ‘Uiteraard is het nut van een gezinsbubbel afhankelijk van de wijze van opvang van de kinderen, die opvang zou dan natuurlijk niet bij de grootouders gelegd moeten worden.’

Besluit

Het is dus wachten op het besluit van het kabinet. Dat staat gepland op 14 december, het moment waarop alle maatregelen nogmaals tegen het licht worden gehouden.

Reactie minister

Vooralsnog reageert Hugo de Jonge in een kamerbrief niet enthousiast op het advies. ‘Een week meer vakantie is een week minder school en dat is in een situatie van leerachterstanden niet wenselijk, ‘ zo schrijft hij.

Vragen

Heb je vragen over de coronamaatregelen op school? Raadpleeg onze FAQ, deze wordt constant bijgewerkt.  Of bel op werkdagen met ons adviespunt op 088-6050101, of stuur een e-mail naar vraag@oudersenonderwijs.nl.

Gerelateerde onderwerpen

Kabinet wil sluiten scholen voorkomen, maar sluit het niet uit.

Tijdens het debat in de tweede Kamer over de coronamaatregelen maakte minister Arie Slob gisteravond duidelijk dat het kabinet wil voorkomen dat de scholen eerder dicht moeten. Echter, gezien de hoge besmettingscijfers kan hij het ook niet helemaal uitsluiten. Op 14 december wordt de situatie opnieuw beoordeeld. Naast Slob waren ook minister-president Rutte en minister De Jonge aanwezig bij het debat.

Lees meer
Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.