Home > Nieuws > Nieuws > Ook diploma voor leerlingen praktijkonderwijs en vso

Ook diploma voor leerlingen praktijkonderwijs en vso.

11 juli 2019 Nieuws diploma praktijkonderwijs

Het succesvol afronden van de middelbare school is een prestatie om trots op te zijn. Toch krijgen niet alle leerlingen op dit moment een diploma. Dat gaat veranderen.

Iedere leerling een diploma

Iedere leerling die zijn middelbare school afmaakt verdient het om in het zonnetje gezet te worden. Ook leerlingen op het praktijkonderwijs en het voortgezet speciaal onderwijs (vso). Daarom werkt minister Slob aan een wettelijke regeling die dit mogelijk moet maken. Leerlingen die het praktijkonderwijs afronden krijgen op dit moment een getuigschrift. Dat geldt ook voor leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs (vso) die uitstromen in de richting dagbesteding of arbeidsmarkt. Leerlingen die uitstromen in de richting vervolgonderwijs kunnen wel een diploma halen.

Het diploma praktijkonderwijs

Wat komt er straks in zo’n diploma te staan? Er komt een landelijk model voor het diploma praktijkonderwijs. Daarnaast krijgt iedere leerling een persoonlijk portfolio, waarin alle resultaten van de leerling vastgelegd zijn. Leerlingen moeten van tevoren weten waar ze aan moeten voldoen om een diploma te kunnen halen. Iedere school legt daarom in zijn reglement vast wanneer een leerling het diploma krijgt. Er komt dus geen landelijk examen. De regels worden vastgelegd in de wet op het voortgezet onderwijs.

Eerste diploma’s uitgereikt

Op meerdere scholen voor praktijkonderwijs krijgen de leerlingen dit jaar al een schooldiploma. De Sectorraad Praktijkonderwijs maakte hiervoor een model. Minister Slob juicht dit toe en was bij één van deze diploma-uitreikingen aanwezig om de leerlingen toe te spreken:

“Ook deze leerlingen hebben recht op een diploma en dat gaan we nu ook voor alle leerlingen regelen. We gaan het ook letterlijk vastleggen. Dit zijn kanjers en ook diegenen die hen de afgelopen jaren hebben ondersteund.”

Het diploma vso

Ook voor het vso wil de minister een schooldiploma invoeren. Hij gaat in overleg met LecsoVivis en Simea om te kijken welke afspraken ze hierover kunnen maken.

Gerelateerde onderwerpen

Nieuws

Diploma halen? Eerst betalen

De vrijwillige ouderbijdrage zorgt regelmatig voor moeilijke en onacceptabele situaties voor ouders. Wij ontvangen hierover regelmatig signalen per telefoon, mail en via sociale media. Daarom vragen we al langere tijd aandacht voor het onderwerp. Pas geleden trokken we aan de bel over zo'n situatie, met succes.

Lees meer
Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.