Onderwerp zoeken?

Typ hier uw onderwerp in

Home > Nieuws > Diploma halen? Eerst betalen

Diploma halen? Eerst betalen.

8 april 2019 Nieuws

De vrijwillige ouderbijdrage zorgt regelmatig voor moeilijke en onacceptabele situaties voor ouders. Wij ontvangen hierover regelmatig signalen per telefoon, mail en via sociale media. Daarom vragen we al langere tijd aandacht voor het onderwerp. Pas geleden trokken we aan de bel over zo'n situatie, met succes.

Ouderbijdrage voor diploma-uitreiking

Een ouder belde ons met de mededeling dat haar kind uitgesloten zou worden van de diploma-uitreiking, omdat de ouders de bijdrage van €20,- niet konden betalen. Onacceptabel vonden wij. Lobke Vlaming, directeur Ouders & Onderwijs, stuurde hierover een bericht op twitter:

‘Het kan altijd nog gekker. We worden gebeld door een ouder die de 20 euro bijdrage voor de diploma-uitreiking niet kan betalen. School besluit dat kind niet mag komen.  #kinderarmoede #geen1april’

Uitzending EditieNL

Het bericht werd opgepikt en kort daarop sprak Lobke in EditieNL over de uitsluiting van kinderen op school als ouders de ouderbijdrage niet kunnen betalen. Voor deze ouder is het probleem opgelost en het kind mocht gewoon bij de uitreiking zijn met al zijn klasgenoten. Helaas krijgen wij bij Ouders & Onderwijs nog te vaak signalen dat dit soort situaties voorkomen. We zijn dan ook blij met alle aandacht voor het feit dat de vrijwillige ouderbijdrage écht vrijwillig is!

Gerelateerde onderwerpen

Nieuws

Meeste ouders steunen onderwijsstaking

Op donderdag 30 en vrijdag 31 januari 2020 wordt er gestaakt in het basis– en voortgezet onderwijs. Uit een online poll die Ouders & Onderwijs hield blijkt dat 77% van de ouders de staking van onderwijspersoneel steunt en 23% tegen is.

Lees meer
Nieuws

Onderzoek: 84% van de ouders maakt zich zorgen over afnemende onderwijskwaliteit

Veel ouders maken zich zorgen over de kwaliteit van het onderwijs aan hun kinderen. In het basisonderwijs maakt zelf meer dan 50% van de ouders zich ernstige zorgen hierover. Dit blijkt uit onderzoek van Ouders & Onderwijs onder de leden van het Landelijk Ouderpanel.

Lees meer
Nieuws

Ouders en leerlingen steunen lerarenstaking

Het hele basis- en voorgezet onderwijs gaat staken op woensdag 6 november. De vakbonden en sectorraden trekken samen op voor extra geld voor het onderwijs om het lerarentekort te bestrijden. Ook Ouders & Onderwijs en het LAKS blijven het onderwijspersoneel steunen, net zoals in eerdere acties. Het leraren- en schoolleiderstekort is zo groot, dat er dagelijks in het hele land klassen naar huis worden gestuurd. Uit de recent gepresenteerde Miljoenennota bleek dat er geen extra geld wordt vrijgemaakt. Leraar, leerling en ouder, schouder aan schouder!

Lees meer
Nieuws

Moet je als ouder de vrijwillige ouderbijdrage betalen?

Het basis- en voortgezet onderwijs in Nederland is gratis. Voor ouders zijn er geen kosten om hun kind dit onderwijs te laten volgen. Toch mag school aan ouders een bijdrage vragen. Ouders kiezen zelf of ze deze bijdrage betalen. Daarom wordt deze bijdrage de vrijwillige ouderbijdrage genoemd. Maar wat zijn de consequenties als u dit niet betaalt? 

Lees meer
Ouders & onderwijs

Meld u aan voor de nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.