Home > Nieuws > Nieuws > Ouders willen 3 of 4 snipperdagen per schooljaar

Ouders willen 3 of 4 snipperdagen per schooljaar.

7 juli 2022 Nieuws

Volgens ouders is er weinig mis met hoe de schoolvakanties en vrije dagen geregeld zijn in Nederland. Toch leeft bij veel ouders ook de behoefte om iets flexibeler met vrije dagen om te gaan. Drie of vier snipperdagen per jaar zou daarvoor al voldoende zijn. Dat blijkt uit onderzoek van Ouders & Onderwijs onder ouders in het Landelijk Ouderpanel.

Ruim tweederde van de ouders is blij met de schoolvakanties. Ze zijn tevreden met de verdeling van de vakantieweken over het jaar. Ook het totaal aantal weken vakantie kan op steun van ouders rekenen. In grote lijnen zijn ouders dus tevreden. Maar ouders zien ook verbeterpunten.

Huidige regels niet flexibel genoeg

De vakanties, studiedagen en vrije dagen liggen al vanaf het begin van het schooljaar vast. Ouders kunnen niet zomaar afwijken van deze dagen voor een vakantie of uitstapje met hun kind. Ook voor een bruiloft of begrafenis is toestemming nodig. Ruim een kwart van de ouders vindt dat afwijken van de regels makkelijker moet zijn. En dat is begrijpelijk, want 35% van de ouders ervaart nu onvoldoende mogelijkheden voor vakanties en uitstapjes. Daar bovenop geeft 24% van de ouders aan het moeilijk te vinden om de schoolvakanties met hun werk te combineren.

Grote behoefte aan snipperdagen

Het is dan ook niet gek dat veel ouders behoefte hebben aan wat meer flexibiliteit. De behoefte om af en toe een dagje vrij te kunnen krijgen van school is groot. Maar liefst 78% van de ouders zou graag een paar snipperdagen per jaar krijgen om zelf vrij in te zetten. Heel veel hoeft dat niet te zijn. Met 3 of 4 snipperdagen per schooljaar is de grootste groep ouders al tevreden. Bovendien zou dat voorkomen dat ouders op zoek gaan naar andere uitwegen. 15% van de ouders heeft zijn of haar kind wel eens ziekgemeld om gedoe met de school te omzeilen.

Vakantie ingewikkelder voor ouders met een andere culturele achtergrond

De regels rondom vakanties en vrije dagen zorgen bij ouders met een niet-Nederlandse culturele achtergrond vaker voor moeilijkheden. Ze ervaren minder flexibiliteit voor vakanties en uitstapjes en voor het vrij krijgen voor bijzondere momenten. Ze vragen vaker verlof aan voor een religieuze dag. Waarschijnlijk omdat deze afwijken van de Nederlandse algemene feestdagen. Toch krijgen ze minder vaak toestemming voor verlof. Ze zijn dan ook vaker ontevreden over mogelijkheden om af te wijken van de vastgestelde vakantiedata. En ze oordelen negatiever over de benodigde toestemming die ze daarvoor nodig hebben.

Over het onderzoek en het Landelijk Ouderpanel

Aan het onderzoek deden 2529 ouders mee. De resultaten zijn representatief naar geslacht, opleidingsniveau en culturele achtergrond. Alle resultaten staat in de rapportage. Wil je ook meepraten over het onderwijs aan je kind? Dat kan in ons online panel: het Landelijk Ouderpanel. Als lid krijg je ongeveer één keer per maand een uitnodiging voor een online onderzoek. Met de resultaten lobbyen wij voor een betere positie voor ouders. Interesse? Meld je meteen aan of lees meer over het Landelijk Ouderpanel.

 

 

 

Gerelateerde onderwerpen

Doe mee met de Monitor passend onderwijs

We willen van betrokken ouders weten hoe zij denken over passend onderwijs. Ouders & Onderwijs is namelijk intensief betrokken bij de verbeteraanpak en hoort graag van ouders over ervaringen, wensen en behoeften. We roepen ouders daarom op mee te doen met ons onderzoek Monitor passend onderwijs.

Lees meer

Doe mee met het Landelijk Ouderpanel

Doet u al mee aan het Landelijk Ouderpanel? Ruim 5000 vaders en moeders zijn al lid van het panel. Via grote onderzoeken en korte peilingen praten zij mee over het onderwijs aan hun kind. Lijkt het u ook leuk om uw mening te geven? Doe dan mee en meld u aan.

Lees meer

Streep door extra lange kerstvakantie

Er komt geen extra lange kerstvakantie en de zomervakantie wordt niet verkort. De kerstvakantie op de basis- en middelbare scholen blijft dus twee weken, terwijl de lengte van de zomervakantie 6 weken blijft. Dit maakten ministers Kuipers van Volksgezondheid en Wiersma voor Primair en Voortgezet Onderwijs deze week bekend.

Lees meer
Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.