Home > Nieuws > Nieuws > Petitie tegen verplichte rekentoets op het MBO: geef alle studenten een gelijke kans op diploma

Petitie tegen verplichte rekentoets op het MBO: geef alle studenten een gelijke kans op diploma.

12 februari 2024 Nieuws

Alle studenten op mbo-opleidingen moeten sinds kort minimaal een 5 halen voor de verplichte rekentoets om een diploma te kunnen krijgen. Ook een 4,5 wordt afgerond naar een 5. Voor studenten met ernstige dyscalculie is zelfs de 4,5 niet haalbaar, en daarom zullen die studenten nooit hun diploma krijgen. Een studente met dyscalculie is een petitie gestart om hier verandering in te brengen.

De verplichte rekentoets voor mbo-studenten op niveau 2, 3 en 4 telt sinds schooljaar 2022-2023 mee voor het diploma van mbo-studenten. In het schooljaar daarvoor kon je met een onvoldoende voor de rekentoets alsnog je diploma halen, als je voldoende had gescoord op je andere vakken. Sinds augustus 2022 is dat niet meer zo.

Minimale cijfers

Met minimaal een 4,5 voor de verplichte rekentoets (die wordt afgerond naar een 5), kun je wel een diploma krijgen. Daar moet dan wel een voldoende (minimaal een 6) voor Nederlands tegenover staan, en bij niveau 4 ook een 6 voor Engels. In dat geval kunnen studenten alsnog hun diploma behalen.

Aparte regeling

Omdat zelfs de minimale 4,5 voor studenten met (ernstige) dyscalculie niet haalbaar is, is een mbo-studente met dyscalculie samen met haar ouders de petitie ‘Vergroot de kans op een diploma voor mbo’ers met dyscalculie’ gestart. Oudervereniging Balans en Ouders & Onderwijs gaan de petitie, samen met studenten en ouders, in de Tweede Kamer aanbieden voor het MBO-debat op 16 april. Daarbij zullen wij vragen een regeling te treffen voor leerlingen met ernstige dyscalculie die nooit een voldoende kunnen halen voor de rekentoets.

 

Kom studenten met dyscalculie tegemoet

Zowel Balans als Ouders & Onderwijs vinden dat er een uitzondering gemaakt moet worden gemaakt voor studenten met ernstige dyscalculie  ̶  die ook met extra oefenen de rekentoets nooit zullen kunnen halen. Zo zou er gekeken kunnen worden naar een diploma met een aantekening dat vanwege ernstige dyscalculie de rekentoets niet is behaald.

 

Stop deze kansenongelijkheid

Zorg dat ook studenten met dyscalculie weer een eerlijke kans op een mbo-diploma krijgen. Net als vóór de invoering van deze nieuwe regeling met de rekentoets. Stop deze kansenongelijkheid en stop de verspilling van talenten van jongeren met dyscalculie. Laat hen niet zonder diploma in de kou staan. Teken de petitie en help talentvolle studenten met ernstige dyscalculie alsnog hun diploma te behalen.

Let op, in de petitie staat dat er een voldoende behaald moet worden voor de verplichte rekentoets, dat is niet zo, maar de tekst is om technische redenen helaas niet aan te passen.

Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.