Home > Nieuws > Nieuws > Taalontwikkelingsstoornis bij kinderen: Wat kun je doen als ouder?

Taalontwikkelingsstoornis bij kinderen: Wat kun je doen als ouder?.

17 mei 2023 Nieuws

Heb jij een kind met een taalontwikkelingsstoornis (TOS)? Tijdens de behandeling is er veel aandacht voor het kind met (een vermoeden van) TOS en wat het kind nodig heeft. Daardoor blijft er vaak minder aandacht voor wat ouders allemaal meemaken en hoe zij daar mee om kunnen gaan. Het helpt als je weet welke vragen je aan de behandelaar van je kind kunt stellen.

Taalontwikkeling bij je kind

Gaat de taalontwikkeling bij jouw kind niet zoals bij leeftijdgenoten? Dan heeft je kind misschien een taalontwikkelingsstoornis. Kort gezegd: TOS. Als ouder vraag je je misschien af wat dit betekent voor de toekomst. Of wat je allemaal moet regelen. Het betekent ook veel voor jou als ouder en je gezin.

Vragenboekje voor ouders

In de zorg voor kinderen met TOS is een goede samenwerking tussen ouders en professionals dan ook belangrijk. Door samen te werken, bereik je meer. Deelkracht (een programma van ZonMw) heeft een vragenboekje voor ouders met een kind met (het vermoeden van) TOS ontwikkeld. Het boekje is bedoeld om onderwerpen ‘op de kaart’ te zetten. Ouders kunnen door de voorbeelden ideeën krijgen over vragen die ze kunnen stellen. Zo kun je je goed voorbereiden op gesprekken met de mensen die jouw kind gaan behandelen.

 

Gerelateerde onderwerpen

Doof, slechthorend of een taalontwikkelingsstoornis

Dove en slechthorende kinderen en kinderen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS) vallen onder cluster-2.

Lees meer
Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.