Home > Nieuws > Kennisbank > Examens > Versoepelingen regels staatsexamens

Versoepelingen regels staatsexamens.

13 oktober 2022 Nieuws

Voor de leerlingen die komend jaar (in 2023) deelnemen aan de staatsexamens gelden er twee versoepelingen van de examenregels. Zo is voor deze kandidaten de duimregel en wordt er een extra herkansing geboden. Dit is nodig in verband met de gevolgen van corona op het onderwijs. Zo maakte minister Dennis Wiersma (Primair en Voortgezet Onderwijs) bekend in een kamerbrief.

Wat houdt de duimregel ook alweer in? Het betekent dat staatsexamenkandidaten een ongunstig cijfer uit 2020, 2021 of 2022 mogen wegstrepen. Mits ze op die manier hun diploma kunnen halen. Uitgezonderd zijn de kernvakken, die tellen altijd mee. Kernvakken zijn voor het vmbo: Nederlands; havo: Nederlands, Engels en wiskunde; vwo: Nederlands, Engels en wiskunde.

Extra herkansing

Verder mag deze groep een extra herkansing doen. Deze herkansing komt bovenop de herkansingsmogelijkheid die er al is. Daarmee komt het totaal aantal herkansingen dus op twee. De maatregelen zijn nodig om de gevolgen van corona te compenseren. ‘Op het hoogtepunt van de coronapandemie was er veel lesuitval. Daar heb je ook last van gehad als je staatsexamen doet, ’ zegt de minister in een toelichting.

Reguliere examens

De versoepelingen gelden alleen voor staatsexamenkandidaten. Dat zijn leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs, kandidaten die niet op een reguliere middelbare school zitten, leerlingen die certificaten willen halen voor losse vakken of volwassenen die een diploma willen halen. Of er ook maatregelen nodig zijn voor de reguliere vmbo-, havo- en vwo-examens is nog niet duidelijk en wordt eind dit jaar bekend gemaakt.

Verbeterprogramma

Op de langere termijn zijn er verbeteringen nodig voor de staatsexamens. Het College voor Toetsen en Examens (CvTE) kijkt onder meer naar de mogelijkheden om de examens meer over het schooljaar te spreiden en de optie om vso-docenten in te zetten bij het afnemen van de examens. Ook hierover volgt later meer.

Meer informatie

Meer informatie over de examen vind je in onze kennisbank. Wil je meer weten over de ontwikkelingen rondom de examens? Of heb je vragen? Stel ze via e-mail: vraag@oudersenonderwijs.nl of telefonisch: 088-6050101. We zijn op werkdagen bereikbaar tussen 09.30-12.30 uur en 13.00-16.00 uur.

Gerelateerde onderwerpen

Staatsexamen

Lees wat het staatsexamen is en hoe het werkt.

Lees meer

Examenperiode tips voor ouders

De examenperiode is een spannende tijd. Lees hoe je je kind kunt helpen.

Lees meer

Veelgestelde vragen Examens

Lees hier het antwoord op de meest gestelde vragen over het examen.

Lees meer
Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.