Onderwerp zoeken?
Typ hier uw onderwerp in
Handicap? Tips voor studiekeuze mbo.
Mbo-opleidingen moeten toegankelijk zijn voor zoveel mogelijk studenten. Toch kan het lastig zijn om voor je kind met een beperking, chronische aandoening of stoornis een passende mbo-opleiding te vinden. We geven je drie belangrijke tips voor de studiekeuze.
1. Lees je vooraf goed in
Het kan je veel helpen om vooraf informatie te lezen over passend onderwijs in het mbo. Welke regels gelden er? Wat kan je verwachten? En waar moet je rekening mee houden tijdens de studie en bij de keuze? Hier kun je relevante informatie vinden:
- Vraag gratis de mbo-gids aan van Zorgeloos naar School. Daarin staat alles wat je wil weten over passend onderwijs en het mbo.
- Lees op de website MBO toegankelijk welke aanpassingen er voor elke specifieke beperking mogelijk zijn.
- Lees het handboek beroepspraktijkvorming (BPV). Het biedt informatie, overzichten, tips en handreikingen voor de begeleiding voor, tijdens en na de stage.
2. Zoek een passende opleiding
Het kan best lastig zijn om een opleiding te vinden die past bij de interesses en talenten van je kind én die aansluit bij de beperking van je kind. Het is daarom extra belangrijk om je kind te helpen bij de studiekeuze. Denk daarbij in ieder geval aan de volgende stappen:
- Praat met de mentor, decaan of zorgcoördinator op de middelbare school. Zij kennen de mbo-scholen in de buurt en weten wat zij kunnen bieden.
- Bekijk het ondersteuningsaanbod van de mbo-school op hun website.
- Beoordeel bij mogelijke opleidingen of er vakken of onderdelen die moeilijk lijken in combinatie met de beperking van je kind.
- Kijk goed welk beroep je kind na de opleiding kan doen. Past dat werk bij de beperking of stoornis? Denk niet te snel dat een beroep niet bij je kind past. Vaak wordt pas tijdens een stage duidelijk of het lukt.
- Ga na of er aanvullende eisen gelden voor de opleiding en of die bij je kind passen.
- Bezoek open dagen en vraag specifiek naar de mogelijkheden van de school en de opleiding.
- Soms heeft de school waar je kind zich voor aanmeldt een steunpunt studie & handicap of een soortgelijk steunpunt. Ga dit na en neem zo vroeg mogelijk contact op.
- Bekijk de informatie over een passende opleiding op de website KiesMBO
3. Maak goede afspraken in het intakegesprek
Als je kind zich heeft ingeschreven bij een opleiding, volgt er een intakegesprek. In het intakegesprek worden drie belangrijke punten besproken:
- Je kind krijgt een advies over de haalbaarheid om een diploma te halen. Daarbij kijkt het mbo naar de diploma-vereisten. Adviseert het mbo om de opleiding niet te doen, omdat je kind door zijn beperking geen diploma kan halen? Dan kan je kind toch starten als die dat wil. Na het volgen van de vakken ontvangt je kind een schoolverklaring.
- De ondersteuningsmogelijkheden voor je kind op de opleiding. Het is verstandig zo veel mogelijk vooraf afspraken te maken over de ondersteuning van de student door de school. Deze afspraken leg je vast in de onderwijsovereenkomst (OOK).
- De mogelijkheid om een studiekeuzeadvies aan te vragen. Dat is een advies over de haalbaarheid om een diploma te halen voor de opleiding. Er geldt geen verplichting om het advies aan te vragen of op te volgen. Als er een advies uitkomt om de opleiding niet te volgen, dan mag je kind wel gewoon starten als die dat wil.
Maak samen met je kind van tevoren een lijstje met punten die jullie willen bespreken. Als jullie dat willen kan de middelbare school het mbo adviseren over de ondersteunings- en begeleidingsbehoefte van je kind. Voor het uitwisselen van deze gegevens is altijd toestemming nodig van jou of je kind.
Gerelateerde onderwerpen
Stage tijdens de mbo-opleiding
Tijdens de stage leert je kind hoe het is om straks te werken. Maar hoe zit het met afspraken?
Lees meerRegels rondom werktijden en stage
Als je kind gaat stagelopen zijn er een paar regels rondom werktijden waar alle partijen zich aan moet houden.
Lees meerMbo-opleiding kiezen: tips voor ouders
Hoe kies je een mbo-opleiding? We laten het zien.
Lees meer