Onderwerp zoeken?

Typ hier uw onderwerp in

Home > Kennisbank > Schoolkosten en ouderbijdrage > Moeite met betalen schoolkosten?

Moeite met betalen schoolkosten?.

De rekening voor schoolspullen kan aardig oplopen. Maar niet iedereen heeft dezelfde financiële mogelijkheden. Kost het je moeite om alle schoolkosten te betalen? Een deel van de schoolkosten hoeven ouders niet te betalen en de ouderbijdrage is altijd vrijwillig. Verder zijn er ook organisaties die je kunnen helpen. In dit artikel lees je waar je terecht kunt.

Scholen helpen ouders met geldproblemen 

Scholen kennen hun ouders en weten meestal goed wat er speelt. Er zijn daarom scholen die geen vrijwillige ouderbijdrage vragen aan ouders en leerlingen laten weten dat ze op school kunnen douchen of extra brood beschikbaar stellen voor de lunch. De school van je kind zal hierover zelf communiceren als dit zo is. Als er geen financiële mogelijkheden zijn, dan kan de basisschool bij het Jeugdeducatiefonds een aanvraag doen voor steun. 

Financiële hulp bij schoolkosten 

Maar wat als de school van jouw kind geen actie onderneemt? Dan kun je voor financiële hulp terecht bij een aantal organisaties. Heel fijn natuurlijk, maar het kan er ook voor zorgen dat het onduidelijk is bij wie je nou met wat terecht kunt. Voor financiële hulp bij de aanschaf van schoolspullen kun je terecht bij: 

  • Stichting Leergeld: ouders met een laag inkomen kunnen hier terecht voor financiële hulp bij de aanschaf van schoolspullen. 
  • Via Sam& voor alle kinderen kunnen ouders met een laag inkomen terecht bij Stichting Leergeld én andere ondersteunende organisaties. Ouders en intermediairs kunnen via de website een aanvraag indienen voor schoolspullen of een laptop, voor een fiets om op naar school te gaan, maar ook voor sport- en cultuurlessen, een dagje uit of een verjaardagsbox. 
  • De gemeente: ook gemeenten vergoeden soms schoolkosten (een vorm van bijzondere bijstand), afhankelijk van inkomen en de noodzakelijkheid van de kosten. De mogelijkheden verschillen per gemeente. Ga voor meer informatie naar de sociale dienst of Centrum voor Werk & Inkomen van uw gemeente. 
  • Kindgebonden budget via de Belastingdienst: het bedrag van het kindgebonden budget is hoger voor kinderen van 12 tot 18 jaar die nog naar school gaan. Die verhoging is een tegemoetkoming in de  schoolkosten voor ouders met een kleine portemonnee. Meestal hoef je niets te doen om dit geld te krijgen. 
  • Tegemoetkoming scholieren: ouders met een kind boven de 18 jaar op de middelbare school kunnen een tegemoetkoming scholieren aanvragen. 
  • Mbo studentenfonds: ouders met een kleine portemonnee en een kind op het mbo kunnen een financiële bijdrage vragen via het mbo studentenfonds. 
  • Terugkoopregeling ongebruikte schoolboeken mbo: boeken die je kind heeft gekocht, maar niet gebruikt moet door de mbo-school teruggekocht worden. 

Vrijwillige ouderbijdrage en schoolkosten, hoe zit het? 

Naar school gaan brengt voor veel ouders kosten met zich mee. Bijvoorbeeld voor een rekenmachine, laptop, agenda en pennen. Daarnaast wordt door veel scholen ook een vrijwillige bijdrage van ouders gevraagd voor leuke activiteiten. Helaas is het niet altijd duidelijk dat deze bijdrage écht vrijwillig is. Het is goed om te weten dat de betaling van de vrijwillige ouderbijdrage geen consequenties voor je kind mag hebben, op wat voor manier dan ook.

Verdere hulp bij geldproblemen 

Als je het financieel moeilijk hebt beperkt dat zich niet tot de schoolkosten. Daarom willen we je hier ook op weg helpen voor andere geldproblemen. Voor tips over geldzaken kun je terecht bij Wijzer in Geldzaken, de website Geldfit of Wat Ouders Willen Weten. Via de website Bereken uw Recht van het NIBUD kun je makkelijk uitzoeken op welke toeslagen en subsidies je recht hebt. Tot slot geeft de Rijksoverheid informatie over wat je kunt doen bij beginnende geldzorgen en schulden.

Ouders & Onderwijs luistert

Heb je het financieel moeilijk? Dan kan het lastig zijn om daarover te praten. Bij ons kun je anoniem terecht met alle vragen die te maken hebben met het onderwijs aan je kind. Bijvoorbeeld als de school druk uitoefent om de vrijwillige ouderbijdrage te betalen, of hoe scholen ouders moeten helpen als ze geen laptop kunnen betalen. Ook kun je bij ons terecht voor een luisterend oor of informatie over waar je terecht kunt voor financiële hulp bij de aanschaf van schoolmaterialen. Hoe meer wij horen en weten, hoe beter wij voor ouders kunnen opkomen.

Gerelateerde onderwerpen

Dossier

Tegemoetkoming scholieren 18 jaar en ouder

Je ontvangt kinderbijslag tot hun kind 18 jaar wordt, daarna een tegmoetkoming.

Lees meer
Dossier

Schoolkosten: dit betalen ouders zelf

Voor sommige schoolmaterialen betalen ouders zelf. Welke zijn dat precies?

Lees meer
Dossier

Deze kosten moet de school betalen

Welke kosten betaalt de school en hoe werkt dit? Dat lees je hier.

Lees meer
Dossier

Ouderbijdrage digitale leermiddelen

Wie betaalt er voor de digitale leermiddelen op school?

Lees meer

Neem contact met ons op

We helpen u graag met al uw vragen.