Onderwerp zoeken?

Typ hier uw onderwerp in

Home > Kennisbank > Mbo > Schoolkosten mbo

Schoolkosten mbo.

Bij het volgen van een mbo-opleiding krijg je te maken met verschillende kosten. Welke kosten zijn dat? Wie betaalt welke kosten? En wat zijn de regels? Dat zetten wij voor je op een rij.

Kosten mbo opleiding 

Als je kind naar het mbo gaat heb je te maken met verschillende schoolkosten: 

  • Wettelijk verplicht lesgeld en cursusgeld: betaald door ouders of student 
  • Basisuitrusting school: betaald door de mbo-school 
  • Basisuitrusting leerbedrijf: betaald door het leerbedrijf 
  • Onderwijsbenodigdheden: betaald door de ouders of student 
  • Vrijwillige bijdrage voor extra activiteiten: betaald door de ouders of student 

Wettelijk verplicht lesgeld en cursusgeld 

Een student die zich inschrijft voor een mbo-opleiding, betaalt het wettelijk verplichte les- of cursusgeld. Volgt je kind een voltijd BOL opleiding? Dan betaal je het bij wet bepaalde lesgeld. Studenten die een BBL opleiding of een deeltijd BOL opleiding volgen betalen het bij wet bepaalde cursusgeld. Meer informatie en de hoogte van het bedrag vind je op de website van de Rijksoverheid. Mbo-studenten onder de 18 jaar betalen geen les- of cursusgeld. 

Basisuitrusting school 

Voor sommige opleidingen heb je gereedschappen nodig. Bijvoorbeeld de messen voor een koksopleiding, de scharen voor een kappersopleiding of de sleutels voor de opleiding motorvoertuigentechniek. Alles wat je kind nodig heeft om op school de opleiding te volgen en het examen te doen heet de basisuitrusting. De school zorgt ervoor dat deze basisuitrusting beschikbaar is. Je kind kan onderdelen van de basisuitrusting zelf kopen. Dat is op basis van vrijwilligheid. Het is niet de bedoeling dat jij of je kind je onder druk gezet voelt door de school om deze kosten te betalen. Er zijn ook scholen die alle benodigde materialen in bruikleen geven.  

Basisuitrusting leerbedrijf 

Beroepsgerichte stages maken onderdeel uit van de mbo-opleiding. Het erkende leerbedrijf waar je kind stage loopt zorgt ervoor dat je kind alles heeft dat die voor de stage nodig heeft. Dat heet de basisuitrusting leerbedrijf. Daar hoeven jij of je kind niet voor te betalen. In specifieke gevallen kan het leerbedrijf aan je kind vragen of die een deel van de basisuitrusting zelf wil kopen. Het leerbedrijf maakt dan afspraken met je kind over een (gedeeltelijke) vergoeding van de kosten. 

Onderwijsbenodigdheden mbo opleiding 

Je kind heeft ook materialen nodig voor persoonlijk gebruik. Dit zijn onder andere boeken, softwarelicenties, laptop, sport- en werkkleding. Het moet voor inschrijving van je kind voor de opleiding al duidelijk zijn welke leermiddelen je kind voor de opleiding moet kopen. De school mag daarbij functionele specificaties opgeven. Bijvoorbeeld de minimale vereisten aan besturingssysteem van de laptop. De school mag echter geen specifiek merk eisen. Lukt het je niet om deze onderwijsbenodigdheden te kopen? Dan kun je misschien gebruikmaken van het mbo studentenfonds. En heb je geld uitgegeven aan boeken die niet gebruikt zijn? Dan moet de mbo-school die terugkopen. 

Vrijwillige bijdrage mbo 

De school kan extra activiteiten en faciliteiten aanbieden tegen extra kosten. Deze activiteiten en faciliteiten zijn vrijwillig en dus niet noodzakelijk voor het volgen van de opleiding en het behalen van een diploma. Wél hebben ze een meerwaarde voor de opleiding. De bijdrage is altijd vrijwillig. Wanneer je ervoor kiest om niet te betalen, kan je kind uitgesloten worden van de extra activiteiten en faciliteiten. 

Inspraak studentenraad en ouderraad 

De studentenraad heeft instemmingsbevoegdheid op het schoolkostenbeleid van een school. De school is verplicht om de studentenraad goed te informeren. Via de ouderraad kun je als ouder invloed uitoefenen op de schoolkosten. 

JOB MBO 

Het JOB MBO is de organisatie die studenten op het mbo informeert, adviseert en vertegenwoordigt. Op hun website vind je een overzicht met de meest gestelde vragen over schoolkosten op het mbo. 

Gerelateerde onderwerpen

Dossier

Stage tijdens de mbo-opleiding

Tijdens de stage leert je kind hoe het is om straks te werken. Maar hoe zit het met afspraken?

Lees meer
Dossier

Regels rondom werktijden stage

Als je kind gaat stagelopen zijn er een paar regels rondom werktijden waar alle partijen zich aan moet houden.

Lees meer
Dossier

Stagediscriminatie

Het mag niet, maar helaas gebeurt het wel: stagediscriminatie.

Lees meer
Dossier

Mbo-opleiding kiezen: tips voor ouders

Hoe kies je een mbo-opleiding? We laten het zien.

Lees meer

Neem contact met ons op

We helpen u graag met al uw vragen.