Onderwerp zoeken?

Typ hier uw onderwerp in

Home > Kennisbank > Start op de basisschool > Wennen op de basisschool

Wennen op de basisschool.

Je kind is aangemeld én ingeschreven op de basisschool. Dat betekent dat je kind binnenkort mag starten. Dat is een grote stap. De meeste kinderen gaan eerst een paar dagen wennen op de basisschool voordat ze starten. Wat zijn wendagen en waar moet je rekening mee houden?

Wat zijn wendagen?

Wendagen zijn dagen vóór de eerste officiële schooldag waarop je kind alvast op school kan gaan kijken. Op deze dagen kan je kind alvast wennen aan het schoolritme, het schoolgebouw en de leraren en klasgenoten. Jij bent hier als ouder meestal niet bij.

Hoe vaak en wanneer zijn de wendagen?

Je kind mag twee maanden voor de vierde verjaardag komen wennen. Er zijn maximaal vijf wendagen. De afspraken over het wennen verschillen per school. Meestal maakt de school een aantal afspraken met jou als ouder. Bijvoorbeeld eerst twee uurtjes en later een hele schooldag. Vraag bij de school of en wanneer je kind mag komen wennen en hoe deze wendagen eruitzien.

Samenwerking met de kinderopvang

Sommige scholen werken samen met kinderopvangorganisaties. Je kind kan gaan wennen op school op een dag dat die naar de kinderopvang gaat. Zeker als de kinderopvang in hetzelfde gebouw zit als de school. Vaak is er ook sprake van een warme overdracht: de informatie over je kind van de kinderopvang gaat over naar school. Dat kan alleen met jouw toestemming.

Tips voor de overstap naar de basisschool

Hoe help je je kind met de stap naar groep 1? Hier zijn een aantal tips:

  • Praat met je kind over school. Lees een boekje over naar school gaan en leg uit hoe het op school zal zijn. Stel na de schooldag specifieke vragen, zoals: waar heb je vandaag mee gespeeld? Wat vond je vandaag het leukste? En geef complimenten aan je kind.
  • Werk aan zelfstandigheid. Oefen met aankleden, naar de wc gaan en laat je kind iets afmaken voordat hij aan iets nieuws begint. Koop spullen die nodig zijn en laat je kind ermee oefenen. Open en dichtdoen van de schooltas en het broodtrommeltje bijvoorbeeld.
  • Trek je kind makkelijke kleding aan. Dat helpt je kind zelfstandig naar de wc gaan, en is ook voor de gymles handig. Je kind bouwt zelfvertrouwen op door dingen zelf te doen.
  • Neem elke dag op dezelfde manier afscheid. Kijk wat bij je kind past. Ga in het begin mee naar een speelhoek in het lokaal en speel nog even samen. Of hou het afscheid juist kort: geef een knuffel, kus en zwaai bij het raam.
  • Vind je kind het moeilijk om van jou weg te zijn? Dan kan het helpen om een knuffel of speelgoed mee naar school te geven. Vraag bij de school na of dit mag.
  • Ben je benieuwd hoe je kind het doet? Vraag de leraar wat er goed en minder goed ging. Misschien kun je thuis iets doen om het makkelijker te maken.
  • Zorg voor een rustige thuisomgeving. Vooral de eerste periode moeten kinderen wennen aan het drukke dagschema. Als ze thuis kunnen uitrusten kunnen ze er de volgende dag weer tegenaan.
  • Leg dan niet te veel druk op je kind.

Is de overstap naar de basisschool toch iets te veel? Je kind heeft pas leerplicht vanaf 5 jaar. Je mag je kind dus (in overleg met de school) af en toe een middagje thuishouden om bij te komen.

Vragen?

Wil je meer weten over wendagen of heb je andere vragen over het onderwijs van je kind? Bel, mail of WhatsApp dan met onze experts van het adviespunt. Wil je meer weten over hoe het nou allemaal werkt op de basisschool? Bekijk dan het artikel achter de knop hieronder.

Gerelateerde onderwerpen

Dossier

Vrijheid van onderwijs

In Nederland hebben we vrijheid van onderwijs. Wat is dit precies en wat betekent het voor jou en je kind?

Lees meer
Dossier

Aanmelden basisschool

Je hebt een basisschool voor je kind gekozen. Nu is het tijd om je kind bij die school aan te melden. Waar moet je allemaal rekening mee houden?

Lees meer
Dossier

Geweigerd door de basisschool

Is je kind geweigerd op de basisschool? Dan heb je vast vragen. Mag de school je kind wel weigeren? Om welke redenen mag dat, en wat kun je doen?

Lees meer
Dossier

Onvolledig lesprogramma 4-jarigen

Kinderen van 4 jaar mogen naar school maar zijn nog niet leerplichtig.

Lees meer

Neem contact met ons op

We helpen u graag met al uw vragen.