Onderwerp zoeken?

Typ hier uw onderwerp in

Home > Kennisbank > Start op de basisschool > Overgang groep 2 naar groep 3

Overgang groep 2 naar groep 3.

Kleuters starten meestal na hun vierde verjaardag op de basisschool. Dat betekent dat veel kleuters geen volledig schooljaar volmaken. Maar hoe lang kleutert een kind dan? Wie beslist dat en hoe zit dat ook weer met groep 0?

Hoe lang kleutert een kind?

De kleuterklas duurt twee jaar: groep 1 en 2. Omdat kinderen vanaf hun vierde verjaardag naar de basisschool gaan, start niet ieder kind op hetzelfde moment in het schooljaar. Daardoor kan er soms onduidelijkheid bestaan over wanneer je kind van groep 1 naar groep 2 of van groep 2 naar groep 3 gaat. De school beslist op basis van de ontwikkeling van je kind of die doorgaat naar de volgende groep. Is je kind aan het begin van het schooljaar jarig? Dan kleutert je kind waarschijnlijk iets korter dan 2 hele jaren. Is je kind juist aan het einde van het schooljaar jarig? Dan is de kans groot dat je kind langer in de kleuterklas blijft.

Een basisschool stelt zelf regels op voor langer kleuteren (en zittenblijven). Deze regels staan in het onderwijskundig beleid van de school. Dit beleid moet de school noemen in het schoolplan. Hoe lang je kind kleutert, hangt dus af van wanneer je kind begint op school én hoe snel je kind zich ontwikkelt.

Heeft je kind wat langer nodig om te wennen op school? Dan kan de school besluiten om je kind langer dan twee schooljaren te laten kleuteren. Dit noemen we niet ‘blijven zitten’, maar kleuterverlenging. Er zijn scholen die naar de geboortedatum kijken van je kind, maar dit mag niet het enige zijn dat beslist of je kind overgaat of niet.

Hoe beslist school of een kleuter korter of langer moet kleuteren?

De leraar kijkt naar de ontwikkeling van je kind. Bijvoorbeeld of je kind een eigen naam kan schrijven, geconcentreerd aan een taak kan werken en interesse toont in cijfers. Ook is er ook aandacht voor hoe je kind omgaat met klasgenoten, eigen gevoelens onder woorden kan brengen en rekening houdt met die van anderen. Lichamelijke ontwikkeling is ook belangrijk, zoals een potlood of pen vasthouden.

De ontwikkeling van je kind gaat nog in sprongen. Wat je kind de ene dag nog niet kan, lukt de dag erna misschien ineens wel. Het kan dus zomaar gebeuren dat een kind in januari helemaal nog niet klaar is voor groep 3, maar in mei of juni wel. Het is dus belangrijk om af te wachten hoe je kind zich in die laatste periode ontwikkelt. De school houdt de ontwikkeling van ieder kind bij in een leerlingdossier.

De rol van ouders

De school beslist of je kind overgaat naar de volgende groep. Er zijn geen wettelijke regels hierover vastgesteld. In de schoolgids staat welke regels de school heeft over overgaan en zittenblijven.

Tijdens de kleuterperiode houdt de leraar je op de hoogte over de ontwikkeling van je kind. Dat kan zijn op de vaste momenten van oudergesprekken of zo nodig tussendoor. De overstap naar groep 3 is in de meeste gevallen een logische stap. Soms twijfelt de school of een leerling klaar is voor groep 3. Veel scholen vragen dan om de mening van de ouders. Andersom kun je ook in gesprek gaan met de leraar, als jij zelf twijfels hebt.

In beide gevallen kun je jezelf de volgende vragen stellen:

  • Kan je kind zich een wat langere tijd op een taak concentreren?
  • Is je kind zelfstandig?
  • Speelt je kind met de oudere of juist jongere kinderen in de klas?
  • Toont je kind interesse in schrijven, lezen en rekenen?
  • Kan je kind de eigen naam schrijven?
  • Is je kind toe aan een nieuwe uitdaging?
  • Is je kind nog erg speels?
  • Wat zegt je kind er zelf over?

Groep 0 en de oude oktoberregeling

Voor de overgang van groep 2 naar groep 3 kijken sommige basisscholen naar de geboortedatum van je kind. Dit komt door de oude 1-oktobergrens. Tot 1985 mocht een kind alleen van de kleuterklas naar de lagere school als die vóór 1 oktober 6 jaar werd. In 1985 is deze regel afgeschaft en sindsdien kijken scholen naar de ontwikkeling van je kind.

Sommige scholen passen deze regeling nog steeds toe, bijvoorbeeld door je kind in groep 0 te plaatsen. Er zijn ook scholen die de grens op 1 januari stellen. Maar de geboortedatum van een kind mag niet bepalen of je kind overgaat of blijft zitten.

Kleuterfase.

De leeftijd van een kind in groep 1 en 2 hangt af van wanneer die jarig is. Dit bepaalt of je kind als vroege of late leerling wordt beschouwd.

  • Groep 1: Kinderen starten meestal als ze 4 jaar oud zijn. Afhankelijk van de verjaardag kan je kind gedurende groep 1 4 of 5 jaar oud zijn.
  • Groep 2: Kinderen in groep 2 zijn meestal 5 jaar oud, maar kunnen ook al 6 jaar zijn, afhankelijk van wanneer ze jarig zijn en of ze misschien later zijn gestart.

Is je kind halverwege het jaar jarig? Dan is je kind vaak een late leerling. Is je kind aan het begin van het jaar jarig? Dan is je kind vaak een vroege leerling.

In Nederland geldt de leerplicht vanaf 5 jaar. Dit betekent dat je kind vanaf 5 jaar verplicht is om naar school te gaan. Er zijn uitzonderingen op de leerplicht bij vijfjarigen.

Er zijn strenge regels over schoolverzuim. Een kind mag alleen afwezig zijn met een geldige reden. Is je kind 4 jaar? Dan geldt de leerplicht nog niet.

In groep 3 is je kind vaak 6 jaar. De leeftijd met klasgenootjes in groep 3 kan verschillen, afhankelijk van hoe lang er gekleuterd is.

De overgang van groep 2 naar groep 3 is een belangrijke stap, omdat je kind dan begint met leren lezen, schrijven en rekenen. Er zijn geen harde, wettelijke eisen waaraan een kind moet voldoen om naar groep 3 te gaan. School beslist of je kind klaar is voor de stap naar groep 3. De school kijkt daarbij naar de algehele ontwikkeling van je kind.

Gerelateerde onderwerpen

Dossier

Voorbereiden op de eerste schooldag

Lees onze tips om je kleuter en jezelf goed voor te bereiden op de eerste schooldag.

Lees meer
Dossier

School en zindelijkheid

Wat als er ongelukjes gebeuren als je kind al op school zit? Lees alles over zindelijkheid.

Lees meer
Dossier

Soorten scholen

Verschillende soorten basisonderwijs: hoe kies je de juiste basisschool voor je kind?

Lees meer
Dossier

Dit leert je kind in de kleuterklas

Ontdek wat je kind leert in de kleuterklas en lees onze handige tips.

Lees meer

Neem contact met ons op

We helpen u graag met al uw vragen.