Home > Nieuws > Jubileum > 10 feiten en fabels over het onderwijs

10 feiten en fabels over het onderwijs.

11 juni 2024 Nieuws

Heb je een kind in de schoolgaande leeftijd? Dan vliegen de tips, tricks en adviezen je soms om de oren. Maar wat is nu echt waar en wat moet je met een korreltje zout nemen? Ouders & Onderwijs bestaat 10 jaar. Om dit te vieren trakteren we deze keer op 10 interessante onderwijsfeiten en -fabels.

Feit: betrokkenheid van ouders verbetert schoolprestaties

Ouders die betrokken zijn bij het onderwijs van hun kind, zien vaak ook goede schoolprestaties. Ouderbetrokkenheid kan van alles zijn: van het bijwonen van ouderavonden tot simpelweg vragen aan je kind hoe de schooldag was.

Fabel: meer huiswerk betekent betere prestaties

Meer huiswerk leidt niet altijd tot betere schoolresultaten. Te veel huiswerk kan zelfs tegenwerken, stress veroorzaken en zorgen voor minder motivatie bij je kind. Bij huiswerk gaat het om de kwaliteit, niet om de kwantiteit.

Feit: muziekonderwijs verbetert schoolprestaties

Kinderen die muziekles volgen, presteren vaak beter in vakken zoals wiskunde en lezen. Muziek stimuleert namelijk verschillende gebieden in de hersenen van je kind, die helpen bij het leren.

Fabel: mbo-studenten hebben minder carrièremogelijkheden

Een mbo-student wordt voor een specifiek beroep opgeleid die vaak zeer gewild is op de arbeidsmarkt. Studenten met mbo-opleiding hebben dankzij hun opleiding dus juist veel kans op werk en doorgroeimogelijkheden.

Feit: tweetalig onderwijs verbetert cognitieve vaardigheden

Volgt je kind tweetalig onderwijs? Dan ontwikkelt die vaak beter cognitieve vaardigheden zoals probleemoplossend vermogen en creativiteit. Daarnaast kan je kind op tweetalig onderwijs beter schakelen tussen verschillende taken en is de kennis over verschillende culturen veel breder.

Fabel: een dure school biedt beter onderwijs

Hoge schoolkosten betekent niet automatisch beter onderwijs. Gemotiveerde leraren, de juiste ondersteuning en begeleiding voor je kind en een prettige leeromgeving zorgen wél voor beter onderwijs.

Feit: digitale leermiddelen in de klas helpt bij het leren

Digitale leermiddelen, zoals laptops en tablets, kan helpen bij het leren, als het op de juiste manier wordt gebruikt. Tablets, laptops en digiboards kunnen de les en het lesmateriaal een stuk toegankelijker en interactiever maken.

Fabel: jonge kinderen leren beter alleen door te spelen

Spelen is zeker onmisbaar voor de ontwikkeling van jonge kinderen, maar structuur en leeractiviteiten zijn ook belangrijk. Er moet daarom een goede balans zijn tussen spelen en leren.

Feit: taalachterstand kan snel ingehaald worden

Als je kind met een taalachterstand aan school begint, kan deze vaak snel ingehaald worden met de juiste ondersteuning en hulpmiddelen. Hoe eerder je begint met bijspijkeren, hoe sneller de taalachterstand kan worden ingehaald.

Fabel: prestatiegericht onderwijs is het beste

Hoewel schoolprestaties belangrijk zijn, moet het onderwijs ook gericht zijn op de ontwikkeling van je kind. Door ook bezig te zijn met sociale vaardigheden, zoals creativiteit en kritisch denken, blijft je kind gemotiveerd op school.

Vragen?

Het is belangrijk om te weten wat een feit en wat een fabel is als het gaat om het onderwijs van je kind. Door goed geïnformeerd te zijn, kun je de beste keuzes maken en je kind ondersteunen op school.

Heb je vragen over het onderwijs van je kind? Bel, mail of WhatsApp dan met ons Adviespunt.

Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.